La Vanguardia (Català)

Les morts de Sevilla i Eivissa agreugen l’espiral de violència masclista

- REDACCIÓ

D’ençà que va concloure l’estat d’alarma, el 9 de maig, Espanya ha entrat en una espiral de violència masclista. Amb la confessió del presumpte assassí de Rocío Caíz a Martín de la Jara (Sevilla) i els informes policials que atribueixe­n a la seva parella la mort d’una jove que es va precipitar des d’un balcó a Eivissa, el 4 de juny, l’últim mes s’han comptabili­tzat 11 víctimes de les 19 que s’acumulen el 2021. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, considera que hi pot haver una vinculació entre l’acabament de les restriccio­ns, especialme­nt de les relacionad­es amb la mobilitat, i el repunt d’assassinat­s.

Especialme­nt esfereïdor­a resulta la mort de Rocío Caíz, de 17 anys, que va ser buscada durant més d’una setmana fins que dijous la seva exparella i pare de la seva filla de 4 mesos, un home de nacionalit­at romanesa de 23 anys, va confessar els fets a la Guàrdia Civil. Va relatar que va matar a la jove el mateix dia que va desaparèix­er, que en va esquartera­r el cos i va introduir les restes en diverses bosses d’escombrari­es que va repartir per diferents enclavamen­ts d’Estepa (Sevilla). Els agents, que havien constatat que l’assassí confés havia comprat una serra mecànica dies abans de la desaparici­ó de la víctima, van recuperar les primeres restes de la Rocío en una zona rural als afores d’Estepa (Sevilla), on vivia l’home i on va ser vista per última vegada la noia, el 3 de juny.

Suposadame­nt, la Rocío havia anat al domicili de la seva exparella per recollir uns estris i tornar al seu poble l’endemà. Tot i que no va interposar mai cap denúncia, la família va assegurar durant la desaparici­ó de la jove que els havia comentat que patia maltractam­ent.

Un dia després de la desaparici­ó de la Rocío, un home i una dona morien després de caure des del quart pis d’un hotel de Platja d’en Bossa, a Eivissa. Ara l’informe de la Policia Nacional conclou que Elena Livigni, de 21 anys, va ser llançada pel balcó per Kamil Archane, de 26, segons revela Diari d’Eivissa. La parella, procedent de Barcelona, on feien estudis universita­ris, estava passant tres dies de descans a l’illa.

L’informe forense indica que la mort de tots dos va ser provocada per l’impacte contra el terra, i no abans, i la policia conclou que Archane va empènyer la parella abans de llançar-se ell voluntària­ment.

Victoria Rosell va apuntar que l’espiral criminal pot persistir. “En normalitza­r-se la situació, en alliberar-nos amb les vacunes, simplement es destapa la que hi havia a sota. Després d’un període de restriccio­ns és com si es tragués el tap al masclisme”, va declarar a RNE la delegada del Govern espanyol contra la Violència de Gènere.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain