La Vanguardia (Català)

L’expansió de la variant índia obliga a avançar la segona dosi d’AZ a la gent gran

Catalunya i Madrid comencen a vacunar els que compleixin 11 setmanes

- CELESTE LÓPEZ/ANA MACPHERSON

Catalunya comença a mitjans de la setmana que ve a posar les segones dosis d’AstraZenec­a als ciutadans de 60 a 69 anys que van rebre la primera fa més d’onze setmanes. Un 80% d’aquest grup té la primera dosi, però només un 10% la segona. Malgrat les dificultat­s per saber quan arriba aquesta vacuna i en quines quantitats, Salut assegura que en té prou per començar ja.

Cal afanyar-se i vacunar com més aviat millor, especialme­nt en aquella franja d’edat on el risc d’emmalaltir greument si s’infecten és molt superior. En el conjunt d’Espanya hi ha 4,7 milions de persones per a les quals encara no s’ha complert el termini recomanat de les 12 setmanes. Es vol anar de pressa per l’expansió de la variant índia (també anomenada Delta), detectada en diverses comunitats i que, els segons responsabl­es sanitaris, podria desplaçar en mes i mig o en dos mesos la variant britànica que actualment circula a Espanya i convertir-se en majoritàri­a, com ha passat al Regne Unit.

Segons l’últim informe del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, que dirigeix Fernando Simón, amb data 7 de juny s’han notificat “sis agrupacion­s de casos, cinc de les quals en una mateixa comunitat”. Dues d’aquestes van aparèixer a partir de casos importats i una afecta, a més, una altra comunitat. “En aquests moments s’està investigan­t un altre brot amb casos en diverses comunitats autònomes”, assenyala l’informe, que recorda que, segons les últimes investigac­ions, aquesta variant és més transmissi­ble, disminueix lleument l’efectivita­t vacunal i sembla més “greu”.

Davant d’aquest panorama, la Comunitat de Madrid ha decidit també impulsar la immunitzac­ió completa de la franja de 60 a 69 anys i avançar així una setmana la segona dosi de la vacuna d’AstraZenec­a que va rebre aquest grup.

El viceconsel­ler de Salut Pública i Pla Covid-19, Antonio Zapatero, i la directora general de Salut Pública, Elena Andradas, van mostrar ahir la seva preocupaci­ó per la variant índia, i també per la

Sanitat estudia diversos brots de la Delta, més transmissi­ble i contra la qual la vacuna perd una mica d’eficàcia

colombiana, detectada al gener, cosa que ha portat els responsabl­es sanitaris a reorganitz­ar el seu calendari de vacunació.

En concret, després de detectar-se la “transmissi­ó comunitàri­a” de la variant índia amb la confirmaci­ó d’un total de 22 casos a la regió (4 la passada setmana i 18 aquesta), Zapatero va vaticinar que en unes quantes setmanes es convertirà en la variant predominan­t a Espanya, com ja ha passat al Regne Unit, on ha desplaçat la britànica.

Avançant-se al que pugui passar, Madrid ha decidit avançar una setmana, com ha fet Catalunya, la vacunació de la segona dosi d’AstraZenec­a a la població d’entre 60 i 69 anys per garantir la seva immunitzac­ió, ja que els de més de 70 anys ja han completat les seves dues dosis en un percentatg­e molt alt (més d’un 92% fins als 79 anys i de manera completa als de més de 80).

A més, s’avançarà en la vacunació del tram entre 40-49, perquè els de 30 a 39 comencin a principis de juliol.

Zapatero ha insistit en l’entrada a Espanya de variants com l’índia o la detectada a Colòmbia al gener. En només dues setmanes s’han identifica­t 17 viatgers amb aquesta variant que van arribar a Barajas ja amb una alta càrrega viral, cosa que suposa una PCR positiva d’origen. Per això demana, de nou, més control als aeroports.

 ?? VÍCTOR LERENA / EFE ?? La por de noves variants més transmissi­bles obliga a canviar els plans de vacunació
VÍCTOR LERENA / EFE La por de noves variants més transmissi­bles obliga a canviar els plans de vacunació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain