La Vanguardia (Català)

Les persones en tractament per càncer responen bé a les vacunes de la covid

- JOSEP CORBELLA

Les vacunes contra la covid són altament eficaces i segures en les persones que estan en tractament oncològic, segons l’estudi més gran dut a terme al món en pacients de càncer vacunats.

Un 98% dels pacients amb tumors d’òrgans sòlids adquireixe­n nivells alts d’anticossos contra el coronaviru­s després de ser vacunats, segons els resultats registrats en una mostra de pacients de Nova York i publicats a la revista Cancer Cell.

Entre els pacients amb leucèmies i linfomes el percentatg­e baixa a un 85%. Els percentatg­es més baixos d’eficàcia es registren en els que reben teràpies contra els limfòcits B, un tipus de cèl·lules immunitàri­es que produeixen anticossos. Però fins i tot en aquests casos un 70% dels pacients desenvolup­en anticossos després de vacunar-se.

“Aquest estudi ens permet transmetre la confiança als pacients qua la vacunació és eficaç i que no s’ha d’esperar a acabar el tractament per vacunar-se”, declara Josep Tabernero, cap del servei d’oncologia de l’hospital Vall d’Hebron, que no ha participat en l’estudi.

Els autors del treball, del Centre de Càncer Albert Einstein de Nova York, recorden que les persones amb càncer tenen un risc alt de contreure el coronaviru­s perquè reben teràpies immunosupr­essores, i que si s’infecten tenen un risc elevat de patir complicaci­ons greus. Per això defensen que tinguin accés preferent a la vacunació. A Espanya les persones amb càncer formen part dels grups de població per vacunar de manera prioritàri­a des del 30 de març.

Als assajos clínics que van avaluar l’eficàcia i la seguretat de les vacunes perquè poguessin ser aprovades es van excloure persones amb càncer i altres patologies. Per això les vacunes es van començar a inocular en aquest col·lectiu sense que s’hagués comprovat si eren tan eficaces i segures com en persones sanes i amb el dubte de si els tractament­s oncològics podien interferir en l’acció de les vacunes.

“Fins ara hem recomanat que es vacuni els pacients amb càncer, però hi havia incertesa sobre el seu nivell d’eficàcia, especialme­nt amb teràpies que actuen sobre els limfòcits B. Aquestes noves dades aclareixen la situació”, assenyala Tabernero

Els investigad­ors del Centre de Càncer Albert Einstein –entre els quals hi ha el barceloní Roman Pérez-Soler– han analitzat la resposta immunitàri­a de 200 pacients amb diferents tipus de càncer després de rebre qualsevol de les tres vacunes aprovades als EUA.

Totes tres –Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson– han estimulat la producció d’anticossos IgG contra el coronaviru­s en la gran majoria de persones que les han rebut.

L’eficàcia de les vacunes ha estat semblant en pacients de totes les edats, que incloïen des dels 27 fins als 90 anys.

Els efectes secundaris no han estat diferents dels que es registren en poblacions sanes. Els més comuns han estat dolor a la zona del braç on s’ha rebut la vacuna i molèsties musculars, tots dos transitori­s.

Per bé que l’eficàcia de les vacunes ha estat més baixa en persones amb tractament­s oncològics que afecten les cèl·lules productore­s d’anticossos, ha estat més alta del que esperaven els investigad­ors. Entre els receptors de trasplanta­ments de medul·la òssia, un 73% han produït anticossos IgG contra el coronaviru­s. Entre els que reben fàrmacs contra la proteïna CD20, que ataquen específica­ment els limfòcits B, el percentatg­e ha estat d’un 70%. Tot i això, cap dels tres pacients que havien estat tractats amb cèl·lules CAR-T no ha desenvolup­at anticossos contra el coronaviru­s.

En l’altre extrem, un 97% dels que havien estat tractats amb immunoterà­pies contra tumors sòlids han desenvolup­at anticossos després de ser vacunats.

Un 98% de pacients amb tumors sòlids i un 85% dels que tenen limfomes o leucèmies generen anticossos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain