La Vanguardia (Català)

El sector de la mobilitat tindrà un saló propi

La Fira de Barcelona impulsa un altre congrés d’àmbit internacio­nal en un dels sectors profession­als que concentra més innovació aquesta dècada

- DAVID GUERRERO

La mobilitat urbana és una de les qüestions centrals per a les ciutats actualment. El transport públic, les noves modalitats com els patinets, els serveis compartits, la logística d’última milla, la transició als cotxes elèctrics... són tants els àmbits des dels quals es pot abordar el tema, que la Fira de Barcelona ha decidit crear un saló propi per liderar el debat a escala global.

Sota el nom de Tomorrow. Mobility World Congress, es vol replicar en certa manera l’èxit obtingut des de fa onze anys amb l’Smart City Expo World Congress, creat quan aquest concepte encara era incipient. L’anticipaci­ó de Fira en aquell cas va permetre convertir l’esdevenime­nt en referent internacio­nal i fins i tot crear congressos semblants en ciutats asiàtiques i americanes sota la mateixa marca. Ara tenen la possibilit­at de fer el mateix en l’àmbit més concret de la mobilitat, posicionan­t-se estratègic­ament en un dels sectors que desperta més interès i concentra més innovació en aquesta dècada acabada d’estrenar. Per al president de la Fira de Barcelona, Pau Relat, el nou Tomorrow Mobility “és l’evolució lògica de l’Smart Mobility”, l’esdevenime­nt paral·lel a l’Smart City en què des de fa cinc anys s’aglutinave­n operadors de transport públic, fabricants i prestadors de solucions innovadore­s en l’àmbit de la mobilitat. Per la seva banda, l’Smart Mobility va ser en el seu moment l’evolució del BcnRail, un saló centrat fins aleshores estrictame­nt en la indústria ferroviàri­a.

Malgrat que Tomorrow Mobility tindrà entitat pròpia, el nou esdevenime­nt es continuarà allotjant sota el mateix sostre de Gran Via a l’Hospitalet que el saló de ciutats intel·ligents i durant les mateixes dates. Aquest any serà del 16 al 18 de novembre, amb una primera edició a tall de prova pilot. La intenció és posar una discreta primera pedra per “marcar el camí i dotar de consistènc­ia l’edició del 2022”, segons el seu director, Ugo Valenti, que confia a aconseguir reunir uns 25.000 profession­als de cara l’any que ve.

Per garantir l’èxit, la Fira de Barcelona ha teixit una aliança amb l’EIT Urban Mobility, la iniciativa de la Unió Europea amb seu a Barcelona des de fa tres anys, encarregad­a de la innovació en matèria de mobilitat sostenible. La institució europea exercirà de tractor per atreure tant administra­cions públiques de tot el continent com empreses privades, una combinació que no es dona en cap saló de mobilitat a escala internacio­nal i que ja compta de partida amb grans multinacio­nals com Microsoft i Mastercard.

L’objectiu del nou saló és deixar llegat a la ciutat i potenciar el potent ecosistema existent mitjançant la creació d’“un espai permanent en què les empreses puguin tenir presència i desenvolup­ar els seus programes d’innovació”, segons Constantí Serrallong­a, director general de la Fira de Barcelona. La intenció és que en aquell lloc s’hi puguin dur a terme proves pilot i aspectes d’innovació que repercutei­xin en la capital catalana.

Més enllà del saló anual i l’espai físic permanent, Tomorrow Mobility comptarà també amb una plataforma de continguts digitals sobre mobilitat durant tot l’any. L’espai virtual oferirà continguts a la carta i eines per als profession­als, a imatge i semblança de Tomorrow.city, un web activat l’any passat amb motiu del Smart City i que des d’aleshores es va nodrint de contingut al voltant de les ciutats per als 20.000 usuaris registrats en aquesta plataforma.

Les institucio­ns implicades crearan un espai físic permanent a la ciutat per reunir-hi l’ecosistema i fer-hi proves pilot

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain