La Vanguardia (Català)

Els saquejador­s de Hásel van promoure el caos per robar

Els detinguts aquesta setmana van aprofitar les protestes de suport al raper per assaltar establimen­ts de luxe de Barcelona

- MAYKA NAVARRO

A partir de la segona jornada d’aldarulls al carrer, avalots i robatoris en comerços assaltats, els detinguts van afavorir el caos en les manifestac­ions de suport al raper Pablo Hasél amb l’única intenció de saquejar botigues i mirar de passar desaperceb­uts. L’estratègia, detallada als atestats que els Mossos d’Esquadra han elaborat per als 18 últims arrestats per pillatge, suma al seu expedient l’acusació per desordres públics.

Els incidents es van repetir des del 16 de febrer, quan els Mossos van arrestar l’activista a Lleida per ordre judicial. La comissaria general d’informació es va encarregar de treballar en els presumptes responsabl­es i instigador­s dels desordres públics i els atemptats contra la policia, mentre que les diferents unitats d’investigac­ió dels Mossos i la Guàrdia Urbana de Barcelona es van centrar en els oportunist­es que van aprofitar per saquejar establimen­ts de luxe i que van encoratjar el caos per intentar passar desaperceb­uts.

Per centrar-se en aquesta investigac­ió complexa l’àrea d’investigac­ió criminal dels Mossos de Barcelona va crear un equip d’agents de l’Eixample i de Ciutat Vella per dedicar-se exclusivam­ent a la identifica­ció dels joves que les càmeres de seguretat van immortalit­zar emportant-se roba a dues mans de les botigues de luxe vandalitza­des.

La tasca va ser complicada, perquè la majoria eren menors d’edat i molts no tenien antecedent­s. Els investigad­ors van treballar braç a braç amb la Fiscalia de menors. Es tractava d’identifica­r-los a partir de les imatges i de situar-los.

Els investigad­ors van voler anar un pas més enllà i també van aconseguir ubicar i detenir cinc dels receptador­s dels productes robats. Un dels arrestats es va presentar davant els mossos de paisà amb una bossa de mà de Versace que pretenia vendre per Wallapop, on els policies es van fer passar per interessat­s en la peça. Els receptador­s, majors

Els Mossos tenen identifica­da una vintena de sospitosos més a qui investigue­n per reunir més proves

d’edat, passaran avui a disposició judicial.

La resta de detinguts, el grup dels menors, van ser traslladat­s directamen­t a les dependènci­es de la Fiscalia sense passar per comissaria, i un rere l’altre van quedar en llibertat amb càrrecs.

La investigac­ió no s’ha acabat. El grup creat per a l’ocasió té identifica­ts vint joves més, però sobre els quals es continua treballant per millorar la càrrega de prova als atestats amb què els passaran a disposició judicial una vegada siguin arrestats.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Saqueig en un establimen­t esportiu del passeig de Gràcia durant les protestes per Hásel
CÉSAR RANGEL Saqueig en un establimen­t esportiu del passeig de Gràcia durant les protestes per Hásel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain