La Vanguardia (Català)

Natura i valors a OríGenes Festival

- YAIZA SAIZ www.lavanguard­ia.com/comer

Reconnecta­r amb la natura, sentir-nos-la nostra, tornar als nostres orígens més profunds. Són algunes de les temàtiques sobre les quals van reflexiona­r ahir Josep Roca, copropieta­ri i sommelier del Celler de Can Roca, i el reconegut geògraf i doctor en Ciències Ambientals Martí Boada. Va ser en un escenari de luxe, una zona enjardinad­a del Palauet de Teià (Maresme), amb el so del bosc de fons, en un debat organitzat pel Canal Comer de La Vanguardia en el marc de l’OríGenes Festival Gastronómi­co moderat per la periodista Cristina Jolonch i el director de la Fundació Alícia Toni Massanés.

“En tan sols una generació hem perdut el contacte amb la natura”, afirmava Josep Roca, que va assenyalar que al Celler de Can Roca fins l’any 2010 no s’havien plantejat què vol dir trepitjar el camp més allà de per anar-hi a buscar bolets o herbes aromàtique­s. “Ens vam adonar que no coneixíem res del nostre entorn i vam decidir canviar de rumb”. Ara fa 10 anys que treballen la comprensió botànica, i, així i tot, encara no se senten, ni de bon tros, experts en la matèria.

“La natura no és una cosa a banda, és el nostre escenari excepciona­l. Cuidar el medi és el nostre hàbitat; és cuidar-nos a nosaltres mateixos”, defensava Martí Boada. Membre del Comitè Espanyol del Pnuma (Progra

ma de les Nacions Unides per al Medi Ambient) i assessor científic de la Unesco, l’expert ha volgut aclarir que en aquests temps que es parla de sostenibil­itat més que mai “es tracta d’un terme nascut a finals dels anys seixanta i per al qual ara hi ha més de 130 definicion­s”. Amb Roca també ha reflexiona­t sobre l’ecofeminis­me –“la visió masculina és la de la caça, la femenina és cuidar”–, sobre l’emergència climàtica –“és una emergència, no una urgència”– i fins i tot sobre l’amor. “Amb una mirada amorosa potenciare­m la creativita­t”, afirmava Roca.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Toni Massanés, Martí Boada, Josep Roca i Cristina Jolonch
CÉSAR RANGEL Toni Massanés, Martí Boada, Josep Roca i Cristina Jolonch

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain