La Vanguardia (Català)

El lleure nocturn, l’últim sector encara tancat, reobrirà abans de Sant Joan

El ball estarà permès, però amb mascareta i sense beure a la pista

- MARTA RICART

El lleure nocturn, l’últim gran sector que encara és completame­nt tancat com a mesura per evitar la propagació de la covid, per fi podrà obrir. A Catalunya els departamen­ts de Salut i Interior i el sector van pactar ahir que reobrirà el dia 21, només dos dies abans de la revetlla de Sant Joan.

Si la setmana passada el Ministeri de Sanitat va impulsar uns criteris comuns per a tot l’Estat i, davant el desacord, dimecres es va deixar l’obertura en mans de cada comunitat, ahir Madrid i Catalunya ja van anunciar la mesura per al dia 21. Castella i Lleó preveia obrir ahir a la nit mateix i el mateix a la Comunitat Valenciana, on el Tribunal Superior de Justícia va desestimar un recurs contra el tancament a les dues de la matinada. Navarra va anunciar que no obrirà fins al juliol.

A Catalunya, Salut, Interior i les patronals del sector van pactar obrir el dilluns 21, malgrat que els negocis voldrien que fos ara, almenys el cap de setmana abans. Però es compleix la principal demanda, que era estar operatius per la revetlla de Sant Joan i a l’inici de l’estiu i de la temporada turística.

Discoteque­s i bars musicals podran obrir fins a les 3.30 hores, amb 30 minuts més (45 per a les més grans) per buidar el local. Es podrà ballar sense distància, però amb mascareta i no es podran consumir begudes a la pista. Els locals tindran un aforament interior limitat al 50% i sense restricció a les terrasses (com la resta de la restauraci­ó i bars). Els de capacitat per a més de 500 persones hauran de perimetrar la pista i vendre entrades anticipada­ment. A més, tots els establimen­ts hauran de portar un registre d’assistents i guardar-lo un mes.

L’acord l’haurà de validar la setmana vinent el Procicat, l’òrgan interdepar­tamental que gestiona la crisi. Els negocis han demanat que es pugui consumir a les barres amb distàncies i que puguin ampliar aforament i horari els negocis que demanin tests d’antígens a l’entrada i que facin servir codis QR per controlar els assistents, de manera

El sector estima que un 15% o un 20% dels negocis no aixecaran la persiana després de 15 mesos tancats

que no entrin persones amb molta càrrega viral que puguin propagar més el coronaviru­s. El sector veu molt complex el registre d’assistents, sobretot als bars musicals, va explicar Joaquim Boadas, secretari general de la patronal Fecasarm.

Amb tot, va celebrar l’obertura, ja que va recordar que els establimen­ts són tancats des de l’inici de l’epidèmia. Només van poder obrir (molts ni ho van fer) un mes entre el juny i el juliol de l’any passat, sense pista de ball i amb altres restriccio­ns. Fins i tot el Govern creu que és un dels sectors més castigats per les restriccio­ns. La patronal Fecalon també va expressar alleujamen­t per l’obertura.

Després de 15 mesos (hi ha locals de zones turístique­s tancats des de l’estiu del 2019), Boadas estima que un 15% o un 20% dels negocis ja no obriran o, a tot estirar, una quarta part d’aquests establimen­ts obriran traspassat­s a un altre propietari. El sector vol que cada 15 dies es revisin les mesures per anar ampliant aforament i horari. Confia a atreure un 80% de les persones que ara surten a les places i platges els caps de setmana per reunir-se, prendre unes copes i ballar.

 ?? XAVI JURIO ?? Assistents ballant en un local de Sitges durant l’assaig que es va fer fa un mes per veure com es reobria el sector
XAVI JURIO Assistents ballant en un local de Sitges durant l’assaig que es va fer fa un mes per veure com es reobria el sector

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain