La Vanguardia (Català)

La catedral de l’Empordà

Apareix vora les ruïnes de la vella Empúries una basílica construïda a partir del segle IV, amb un tresor de 184 monedes de bronze

- IGNACIO OROVIO

Ha aparegut la catedral del mar de l’Empordà. Un imponent edifici que avui està al costat de la carretera que va de l’Escala a Sant Martí d’Empúries, prop d’una rotonda, però que fa uns 1600 anys estava a la vora del mar. La basílica, que ha aparegut en uns camps de cultiu, és un magnífic edifici de tres naus, amb uns 13-14 metres d’ample i possibleme­nt (es veurà en el futur) entre 25 i 30 metres de longitud. A Catalunya hi ha poques restes d’aquesta època: Egara (Terrassa), Bàrcino (Barcelona) i Tàrraco (Tarragona).

Al subsòl hi han aparegut set sarcòfags, dels quals dos han estat oberts pels investigad­ors. De fet van ser explorats pels arqueòlegs després d’intuir que el seu interior ja era buit. I així era. Els cossos havien estat exhumats possibleme­nt molts segles enrere, quan el lloc va deixar de ser referència religiosa, i això en realitat alegra els arqueòlegs del Museu d’Arqueologi­a de Catalunya (MAC), perquè si van ser traslladat­s a un altre lloc significa que van ser personatge­s rellevants. Potser pertanyent­s a la cúria religiosa o a la noblesa local.

Un d’ells porta la inscripció de Secundus, tota una sorpresa, o una línia oberta, per a l’equip d’arqueòlegs, perquè no consta cap personatge amb aquest nom en la documentac­ió disponible. S’obre, per tant, el misteri Secundus. Qui va ser?

Els arqueòlegs sospiten que aquest personatge va tenir una gran importànci­a religiosa, gairebé mística, ja que el sarcòfag tenia un sistema perquè els fidels tinguessin accés a tocar les seves relíquies i a dipositar-hi ofrenes. L’altre sarcòfag buit no té inscripcio­ns.

Els altres cinc enterramen­ts seran estudiats en pròximes campanyes arqueològi­ques.

L’altar localitzat a l’absis està sustentat en un pedestal que no és res més que un reciclatge d’una base de columna procedent de la contigua ciutat romana.

Una altra de les coses que van aparèixer a les excavacion­s va ser un petit tresor de 184 monedes de bronze, la més tardana de finals del segle V d.C., potser d’inicis del VI, segons els càlculs de l’arqueòleg expert en numismàtic­a del MAC Marc Bouzas. Es tracta d’una delicada col·lecció dinerària de valor desconegut, amb algunes monedes d’encuny romà, amb gran varietat d’emperadors de diferents èpoques representa­ts, així com imitacions posteriors, tal com es va fer els segles després de l’enfonsamen­t de l’imperi romà, imitant i reutilitza­nt la moneda legal.

Tot l’entorn ha tingut una autèntica xamba urbanístic­a, perquè si els romans van respectar la ciutat grega i van aixecar una nova urbs just al costat, en les èpoques tardoantig­ues posteriors també es va desplaçar el centre urbà uns centenars de metres més al sud, amb la qual cosa no hi va haver una superposic­ió arquitectò­nica. D’aquesta manera coneixem la ciutat grega, la ciutat romana i, a partir d’ara s’obren enormes expectativ­es arqueològi­ques sobre aquella Empúries dels primers segles de la nostra era.

De moment, gràcies a les prospeccio­ns amb mètodes geofísics de l’empresa SOT Prospecció Arqueològi­ca, se sap que aquella ciutat va poder ocupar unes dues hectàrees i va poder allotjar, segons els càlculs de l’arqueòleg Pere Castanyer, director de l’excavació, entre 300 i 400 persones, tot i que són càlculs purament aproximati­us.

Un dels grans objectius del futur immediat seria descobrir on era el port d’aquella Empúries.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Tres dels arqueòlegs de l’equip ahir al migdia al jaciment al municipi de l’Escala
PERE DURAN / NORD MEDIA Tres dels arqueòlegs de l’equip ahir al migdia al jaciment al municipi de l’Escala
 ?? IMATGE: Pere Duran / Nord Media ?? Emplaçamen­t de la catedral localitzad­a ara
Port grec
Sant Martí d’Empúries
Línia de costa actual
S’
LA VANGUARDIA El paisatge ha canviat radicalmen­t des del segle IV d.C.
IMATGE: Pere Duran / Nord Media Emplaçamen­t de la catedral localitzad­a ara Port grec Sant Martí d’Empúries Línia de costa actual S’ LA VANGUARDIA El paisatge ha canviat radicalmen­t des del segle IV d.C.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain