La Vanguardia (Català)

El gran teatre de l’Europa de l’Est prendrà el Lliure

Hi haurà tres directors de l’antic bloc soviètic i dos Txékhov

- JUSTO BARRANCO

El món escènic de l’antic bloc soviètic és dels més potents d’Europa. I el Teatre Lliure hi té una relació des del seu naixement: l’escenògraf Fabià Puigserver, cofundador del gran teatre barceloní i de la mort del qual aquest juliol es compleixen 30 anys, es va formar a Polònia. Així doncs, la nova temporada del Lliure serà, entre moltes altres coses, un pont amb l’Europa oriental: prendran l’escena tres obres de dues icones de les lletres russes, Txékhov i Dostoievsk­i, però sobretot pujaran a l’escenari tres grans directors, el lituà Oskaras Korsunovas, la polonesa Anna Karasinska i l’hongarès Kornél Mundruczó, guanyador del festival de cinema de Sitges amb el seu prodigiós film Jupiter’s moon.

El Lliure va donar a conèixer ahir un avanç de la programaci­ó del pròxim curs, tot just vuit títols, però entre els quals hi ha dos Txékhov –torna la multipremi­ada Les tres germanes, dirigida per Julio Manrique, i a més Oskaras Korsunovas dirigirà Manrique com a actor en l’adaptació contemporà­nia del clàssic L’oncle Vània– i Pau Carrió s’atreveix amb un monument de la literatura russa, el Crim i càstig de Dostoievsk­i, amb Pol López com a Raskólniko­v. Per la seva banda, la polonesa Anna Karasinska dirigirà intèrprets catalans no profession­als en un muntatge que s’interroga, segons explica el director del Lliure, Juan Carlos Martel, sobre “què significa ser un mateix en un món en què les identitats entren en conflicte narratiu, què som i qui diu que ho som”. Al seu torn, Kornél Mundruczó explorarà de manera hiperreali­sta, amb el seu Proton Theatre, la història d’un desnonamen­t amb Imitation of life.

Hi haurà molt més: després del triomf del seu Mare de sucre al TNC, Clàudia Cedó presentarà la seva nova obra, Síndrome de gel, dirigida per Xicu Masó, sobre la síndrome que van viure molts nens refugiats a Suècia i que els acostava al coma: aprenien suec abans que els seus pares i els llegien les cartes de l’administra­ció que rebien. I la por del retorn a l’horror s’instal·lava en ells. A més, Alícia Gorina revisitarà Les verges suïcides, de Sofia Coppola, vint anys després a Aquell dia tèrbol que vaig sortir d’un cinema... i tornarà la comèdia generacion­al Bonus track, de Carol López.

Martel també va fer balanç de la difícil temporada que conclou: 34.739 espectador­s i un 82,1% d’ocupació de les sales. Ara més de la meitat del públic té menys de 45 anys i un 26% menys de 30 anys, un gran rejovenime­nt de l’audiència. I la iniciativa Lliure Online ja ha aconseguit més de 8.000 visualitza­cions d’obres des de 22 països. Martel va concloure que “el Lliure no ha esperat que acabi la pandèmia per redefinir-se, l’ha aprofitada per enfortir-se i créixer”, i va anunciar un ambiciós pla de sostenibil­itat que posarà plaques fotovoltai­ques sobre el sostre de la sala principal del teatre, la Fabià Puigserver.

 ?? PROTON THEATRE ?? Imitation of life, de Kornél Mundruczó, que es veurà al Liure
PROTON THEATRE Imitation of life, de Kornél Mundruczó, que es veurà al Liure

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain