La Vanguardia (Català)

El petit alcalde

Sense De Bruyne i amb el dubte de Hazard, Bèlgica debuta sota la batuta de Tielemans

- Carles Ruipérez

Robert Martínez té molt on escollir. Potser dirigeix la selecció amb més talent per metre quadrat de l’Eurocopa. Tot i això, des de bon començamen­t, es veu en el compromís de jugar a Sant Petersburg contra Rússia sense diversos jugadors importants. De Bruyne no s’ha recuperat a temps de la cirurgia a què es va sotmetre després de la lesió a l’òrbita de l’ull que va patir a la Champions. També es va quedar a Tubize, la caserna dels diables vermells, Witsel. D’altra banda, el rendiment d’Eden Hazard és una incògnita després del seu segon any gairebé inèdit al Madrid.

El panorama podria semblar descoratja­dor, però no intimida Bèlgica, que donarà el comandamen­t a Youri Tielemans, el nen prodigi de l’Anderlecht, convertit ara en cervell del Leicester City, brillant campió de l’FA Cup i quart classifica­t de la Premier.

No és el capità (ho és Hazard), no és el més veterà (l’exblaugran­a Vermaelen), no és el golejador (Lukaku) ni l’estrella (De Bruyne), però a Bèlgica s’esperen grans coses del migcampist­a des que es va estrenar sent un adolescent a la Lliga del país. Ningú no dubta del petit alcalde, tan madur que amb 24 anys ja té dues filles: la Melina i la Leána.

Robert Martínez confia en ell justament en la posició del camp que més ha canviat el tercer classifica­t de l’últim Mundial. Els veterans Fellaini, Mousa Dembélé o Defour ja no són a l’equip, però el relleu està garantit.

A la cantonada de l’avinguda Itterbeek amb el carrer de la Compétitio­n, molt a prop del Lotto Park, la casa de l’Anderlecht, on es va formar, es va inaugurar a finals de maig un mural dedicat a Tielemans, amb tres imatges de la seva carrera. No hi podia faltar la celebració del gol al Chelsea el 15 de maig a Wembley. El belga va rebre l’esfèrica a més de 30 metres de la porteria i va engaltar un cacau amb la dreta que es va colar a la porteria de Kepa. El gol valia l’FA Cup per als foxes. Per al jugador va ser el primer títol després de les dues Lligues amb l’Anderlecht (13-14 i 16-17).

Amb 20 anys, el Mònaco va pagar 22 milions perquè jugués al costat de Mbappé, Falcao, Fabinho o Lemar, però encara no estava ben preparat. Va acabar cedit al Leicester, que després de sis mesos no va dubtar a pagar més de 40 milions per ell. S’ha entès de seguida amb Brendan Rodgers fins a convertir-se en la seva extensió al camp. Ha jugat les 38 jornades de la Premier, on només s’ha perdut 61 minuts en tot el curs (6 gols).

El 2018, Tielemans va jugar el Mundial amb 21 anys. Va participar en quatre partits i 175 minuts. Ara torna com un governant fiable i consistent. Tant en defensa com en atac. Sense pilota, ha fet més recuperaci­ons (276) i tackles (86) que Kanté. En la creació, amb 2.400, dobla les passades de De Bruyne, ha provocat 54 faltes i ha picat 99 córners. A més, cal vigilar el seu xut des de fora de l’àrea (2 gols més el de l’FA Cup). El petit alcalde ja mana.

Amb el Leicester ha guanyat l’FA Cup i ha jugat totes les jornades de la Premier, on fa millor jugador Kanté

 ?? STEPHANIE LECOCQ / EFE ?? Youri Tielemans s’entrena al costat del golejador Romelu Lukaku
STEPHANIE LECOCQ / EFE Youri Tielemans s’entrena al costat del golejador Romelu Lukaku
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain