La Vanguardia (Català)

Von der Leyen anunciarà a Madrid que el pla de recuperaci­ó s’ha aprovat

Portugal, Grècia, Dinamarca i Luxemburg també rebran llum verda

- JAUME MASDEU

Ursula von der Leyen no ha pogut evitar la temptació d’escenifica­r el seu paper de portadora de bones notícies. D’aquesta manera, la setmana entrant s’embarcarà en una gira exprés de tres dies per cinc països no amb un xec sota el braç, però gairebé. La presidenta de la Comissió Europea es desplaçarà a Espanya i Portugal el dia 16 per continuar cap a Grècia i Dinamarca el 17 i concloure a Luxemburg el 18, per anunciar a aquests països que el seu pla de recuperaci­ó s’ha aprovat i que molt aviat rebran els primers fons europeus.

Espanya figurarà per tant en el primer grup de cinc països que rebrà el vistiplau al pla de recuperaci­ó. Va ser dels primers a lliurar el pla, a temps per al termini del 30 d’abril, i serà dels primers a veure’l aprovat. Segons el calendari previst, dimarts la Comissió Europea aprovarà aquests cinc plans i, posteriorm­ent, Von der Leyen anirà a comunicar-ho personalme­nt a les capitals.

És una cosa que pensa fer amb la majoria de països a mesura que els seus plans es vagin aprovant. Destaca que en aquest primer grup de plans acceptats no estarà el d’Itàlia, que quedarà per a un segon torn. Itàlia juntament amb Espanya són els dos països que més necessiten aquests ajuts i als quals més fons els correspone­n.

“La intenció és anunciar el resultat de la nostra avaluació dels plans nacionals de recuperaci­ó”, va declarar la portaveu de la Comissió Europea Dana Spinant, quan va anunciar la minigira de Von der Leyen.

Dimarts passat, Von der Leyen va anunciar que els primers aprovats arribarien la propera setmana i ahir en va concretar més. El col·legi de comissaris analitzarà aquests cinc plans dimarts vinent i, segons tots els indicis, els donarà el vistiplau, i per això Von der Leyen es convertirà en missatgera de grates notícies.

L’aprovat de la Comissió és un pas decisiu, però no és l’últim. Quedarà encara pendent la llum verda que ha de donar el Consell de Ministres, per al qual disposa d’un mes de termini.

Velocitat exprés per a Espanya i quatre països més d’entre els 23 que han presentat els seus plans a la Comissió Europea. Entre aquests, alguns necessiten més temps per afinar els plantejame­nts. És el cas de Romania, Eslovènia, Polònia, Holanda i Croàcia, que han reclamat un mes més de termini per posar-los a punt.

La Comissió Europea dictarà

EL GRUP CAPDAVANTE­R Itàlia es queda fora dels cinc primers plans que la CE preveu avalar dimarts

les seves primeres avaluacion­s sobre els plans de recuperaci­ó, sense atendre les peticions d’alguns grups parlamenta­ris, com populars, liberals i ECR, que van reclamar sense èxit disposar de les avaluacion­s prèvies de la Comissió sobre els plans dels països. Una cosa que no està prevista al reglament del fons de recuperaci­ó i a la qual l’executiu comunitari va respondre amb una negativa. Haver facilitat aquesta avaluació prèvia als parlamenta­ris hauria obert un debat sobre els plans en la fase anterior a la seva aprovació en un moment en què els països necessiten que els donin llum verda com més aviat millor.

Tot aquest procés correspon a l’aprovació dels plans, i ha de venir complement­at pel seu finançamen­t. És per això que, a partir del moment en què els 27 països van acabar la ratificaci­ó de la decisió de Recursos Propis que permetia emetre deute als mercats financers, la Comissió Europea ha iniciat aquest procedimen­t. Té previst unes emissions enguany de 80.000 milions d’euros, quantitat que s’anirà incrementa­nt als exercicis següents, fins a arribar al total de 750.000 milions del fons de recuperaci­ó.

Tan bon punt el pla d’un país rebi els dos avals, el de la Comissió i del Consell, es desemborsa­rà immediatam­ent el 13% del que tingui assignat. En el cas espanyol, són uns 9.000 milions d’euros en subvencion­s dels 69.000 milions que té acordats. És un lliurament en forma de prefinança­ment, una bestreta per accelerar el començamen­t de la recuperaci­ó.

A partir d’aquell moment, hi haurà un desemborsa­ment a finals del 2021, i posteriorm­ent dos per any, però en aquests casos els diners només arribaran després d’una avaluació de la Comissió Europea sobre si s’estan complint les fites i objectius fixats en el pla. Són els exàmens regulars a què quedarà sotmès qualsevol nou desemborsa­ment, un mecanisme de control que es van assegurar els països més refractari­s a posar en marxa aquest fons de recuperaci­ó.

MINIGIRA La presidenta comunicarà personalme­nt les bones notícies

 ?? PHIL NOBLE / AP ?? La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ahir a la cimera del G-7 a Cornualla
PHIL NOBLE / AP La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ahir a la cimera del G-7 a Cornualla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain