La Vanguardia (Català)

El deute públic supera al març el 125% del PIB

El Banc d’Espanya insisteix: “Cal mantenir els ajuts”

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

En poc més d’un any i una pandèmia pel mig, el deute de les administra­cions públiques s’ha disparat en 30 punts percentual­s. Segons la informació publicada ahir pel Banc d’Espanya, l’endeutamen­t públic va assolir a finals de març els 1,39 bilions d’euros. És a dir, l’equivalent al 125,3% del PIB, marcant un nou rècord. El Govern central va actualitza­r fa un parell de mesos les seves previsions fiscals i va estimar que el deute públic se situaria a finals d’aquest 2021 en el 119,5% del PIB.

L’Executiu confia que la situació de les arques públiques es vagi reconduint al llarg de l’any per aconseguir que el passiu quedi per sota de la barrera del 120% del PIB.

L’esforç realitzat per l’Administra­ció central per combatre la crisi sanitària, social i econòmica es reflecteix en els seus comptes. El passiu es va elevar en el primer trimestre de l’any a 1,28 bilions d’euros, un 112,3% del PIB. En total, arrossega un increment interanual del 14%, mentre que els fons de la Seguretat Social, amb un deute de 85.000 milions, han experiment­at en els últims dotze mesos un augment del 55%.

Pel que fa a les comunitats autònomes, el volum d’endeutamen­t va créixer fins als 307.000 milions d’euros –un 27,7% del PIB–. Les transferèn­cies de l’Estat expliquen en gran part que el passiu de les autonomies hagi pujat l’últim any tan sols un 3%.

En tot cas, l’únic nivell de l’Administra­ció que pot reduir el seu deute respecte al primer trimestre del 2020 són les entitats locals. El seu endeutamen­t, que equival al 2,2%, s’ha reduït un 3,3%.

Precisamen­t ahir, el director general d’Economia i Estadístic­a de Banc d’Espanya, Óscar Arce, va considerar l’elevat deute públic com una de les “cicatrius importants que portarà anys resoldre”.

Sobre l’evolució de l’endeutamen­t –“un increment enorme, amb pocs precedente­s”–, Arce va defensar amb contundènc­ia que reflectia un esforç de l’Administra­ció “absolutame­nt necessari” per sostenir les rendes dels treballado­rs i les empreses. “Era necessari i continua sent necessari –va insistir– mantenir un to clarament expansiu, que ens porta lamentable­ment a nivells de deute alts, mentre duri la pandèmia, fins que la recuperaci­ó estigui prou consolidad­a”. “Encara és més greu el perill de retirar els estímuls massa aviat que massa tard”, va advertir.

Tot i això, Óscar Arce va plantejar que, a mesura que transcorre el temps, l’aplicació de les eines ha de ser gradualmen­t molt més selectiva. El responsabl­e de les previsions del Banc d’Espanya va assenyalar que esperen que l’economia espanyola torni a nivells previs a la crisi cap a finals del 2022.

L’alt representa­nt del Banc d’Espanya no va dubtar a reiterar la petició del supervisor de comptar com més aviat millor amb un pla de reducció del dèficit i el deute públic per aplicar a mitjà termini. “És fonamental reconstrui­r el marge de la política fiscal per a les pròximes crisis”. A més, Arce va destacar que altres països, com el Regne Unit, ja han fet el pas i han presentat un “esquelet de les estratègie­s” per contenir la despesa i augmentar els ingressos que posaran en marxa quan la recuperaci­ó estigui encarrilad­a, amb l’objectiu de reduir els desequilib­ris fiscals. “És el moment de pensar i donar senyals dels aspectes bàsics sobre la consolidac­ió fiscal”.

L’endeutamen­t de les administra­cions registra un nou rècord en el primer trimestre de l’any

 ?? MARISCAL / EFE ?? La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, aquesta setmana al Senat
MARISCAL / EFE La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, aquesta setmana al Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain