La Vanguardia (Català)

La demanda de petroli tornarà a nivells precovid a finals del 2022

Part del retard en la recuperaci­ó es deu a la tornada lenta del trànsit aeri

- LALO AGUSTINA

La reactivaci­ó de l’economia mundial després de la pitjor recessió en gairebé un segle no permetrà normalitza­r el mercat del petroli fins d’aquí un any i mig. Segons un informe de l’Agència Internacio­nal de l’Energia (AIE) publicat ahir, el consum global de cru haurà d’esperar fins a finals del 2022 per superar el nivell previ a la pandèmia de la covid. El 2020, l’economia mundial va caure de forma sincronitz­ada gairebé un 4% i aquest any, encara amb un primer trimestre molt malament i un creixement desigual per la diferent evolució de la vacunació i el virus, també serà anormal. Les aigües començaran a tornar al seu curs el 2022, però lentament.

L’AIE va advertir ahir que, com a conseqüènc­ia de tot això, el mercat del petroli experiment­arà una recuperaci­ó desigual no només entre les diferents regions del món, sinó també entre sectors i productes. D’aquesta manera, després de registrar una caiguda rècord de 8,6 milions de barrils al dia (mb/d) el 2020, l’AIE espera ara que la demanda mundial de cru creixi aquest any en 5,4 mb/d i en 3,1 mb/d més l’any vinent, quan assolirà una mitjana de 99,5 mb/d.

“Per a finals del 2022, la demanda hauria de superar els nivells precovid”, apunta l’agència, que estima, en absència de noves mesures, que assoleixi els 100,6 mb/d per a finals del 2022. De l’increment estimat per a aquell any, quan en teoria tot hagi tornat ja al seu curs, el major consum de cru de l’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmic (OCDE) representa­rà 1,3 mb/d, mentre que els països que no pertanyen a l’OCDE contribuir­an amb 1,8 mb/d a l’augment previst.

La pandèmia ha canviat moltes coses, des de la manera de treballar fins als viatges i gran part dels hàbits de consum. I això té la seva importànci­a en la demanda de cru, segons l’AIE: “El sector de l’aviació serà el més lent a recuperar-se, ja que és probable que algunes restriccio­ns de viatge es

El teletrebal­l afecta el consum de gasolina, i a això s’ha d’afegir l’augment de vehicles elèctrics

mantinguin fins que la pandèmia estigui fermament sota control”, assenyala.

En aquest sentit, aquesta organitzac­ió també espera que la depaïsos manda de gasolina s’endarrerei­xi un temps fins a assolir els nivells anteriors a la covid, ja que les pràctiques contínues de teletrebal­l i una proporció creixent dels vehicles elèctrics i més eficients compensen l’augment de la mobilitat que s’espera a partir d’ara.

Des del costat de l’oferta, l’AIE considera que “és poc probable que satisfer el creixement esperat de la demanda sigui un problema”, ja que fins i tot després d’augmentar-ne la producció en 2 mb/d entre el maig i el juliol, els de l’OPEP+ disposaran encara d’un marge de 6,9 mb/d de capacitat efectiva disponible.

Així mateix, per als productors que no formen part del càrtel, l’AIE anticipa un augment de la producció l’any que ve, amb els Estats Units ocupant el primer lloc per davant del Canadà, el Brasil i Noruega.

“Això col·loca els productors aliens a l’OPEP+ molt per sobre dels nivells del 2019”, apunta l’AIE. El problema no és la producció.

 ?? TOM LITTLE / AFP ?? Plataforma petrolífer­a al mar del Nord
TOM LITTLE / AFP Plataforma petrolífer­a al mar del Nord

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain