La Vanguardia (Català)

Grifols puja un 8,5% en borsa pel fracàs d’un competidor

- REDACCIÓ

El grup farmacèuti­c Grifols, especialit­zat en hemoderiva­ts, es va disparar ahir més d’un 8% en borsa després que l’empresa nord-americana Vertex Pharmaceut­icals anunciés que abandona el desenvolup­ament d’un fàrmac que hauria fet la competènci­a als seus productes. En concret, les accions de Grifols es van revaloritz­ar un 8,5%, l’augment més alt de la borsa espanyola, i van tancar en 24,28 euros. El dia d’ahir va ser frenètic i en alguns moments de la sessió els títols van arribar a guanyar un 16%.

Vertex Pharmaceut­icals va comunicar que no prosseguir­à amb el desenvolup­ament de la molècula VX-864, un compost dissenyat per tractar el dèficit de la proteïna alfa-1 antitripsi­na, que protegeix els pulmons i el fetge. Segons la farmacèuti­ca dels Estats Units, en l’assaig de fase II –en què s’avalua l’eficàcia del fàrmac– s’ha comprovat que la molècula aconseguei­x augments “ràpids i consistent­s” dels nivells d’alfa-1 antitripsi­na. Tot i això, conclou que és “poc probable” que la magnitud de l’efecte observat “es tradueixi en un benefici clínic substancia­l”, segons Vertex.

Si aquest compost hagués superat totes les fases de prova i hagués arribat a comerciali­tzar-se, s’hauria convertit en un competidor dels productes de Grifols, que els obté del plasma. La farmacèuti­ca espanyola també es va disparar en borsa a l’octubre després de saber-se que Vertex suspenia el desenvolup­ament d’un altre fàrmac potencialm­ent competidor, el VX-814, destinat a tractar el dèficit de la proteïna alfa-1 antitripsi­na. Amb un comportame­nt tan espectacul­ar divendres, Grifols es va convertir amb diferència en el millor valor de l’Ibex aquesta setmana, en què el selectiu espanyol tan sols va avançar un 1,3% fins a tancar, això sí, per damunt dels 9.200 punts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain