La Vanguardia (Català)

“Falta comunicaci­ó, reflexió i transparèn­cia”

- DAVID GUERRERO

Quina opinió li mereix la proposta d’ampliació de l’aeroport del Prat?

La proposta com a tal encara no la coneixem. Hi ha alguns PowerPoint­s però no disposem del projecte complet. Els enginyers resolem equacions en relació amb les condicions de contorn.

Quines són?

Les econòmique­s, les socials i les ambientals. Cal observar bé els objectius i les diferents alternativ­es amb les seves inversions i retorns. I saber per quin país apostem.

Falta informació pública sobre el projecte?

Fa falta que Aena faciliti tota la informació de la que disposa i que tècnics i científics, amb rigor i transparèn­cia, puguin avaluar les alternativ­es. En aquest procés està faltant comunicaci­ó, reflexió i transparèn­cia. Allargar una pista, en qualsevol país del primer món, són anys d’estudis i debats.

Per tant, falta debat?

Les infraestru­ctures són un pacte social. Són un bé comú i font de cohesió i prosperita­t. Cal tenir en compte els espais naturals protegits, el Parc Agrari, els veïns del Prat, Gavà i Castelldef­els, i altres grans infraestru­ctures com el port.

El seu col·legi profession­al ha tingut veu en el plantejame­nt de grans obres com la Sagrera. I en aquest cas? A l’acte d’Esade no se’ns va convidar. Després d’aquell acte, certament precipitat, la Generalita­t sí que ens ha convidat al que sembla ser un espai de reflexió complet en què participar­em amb molt gust. Per això ja hem creat un grup de treball.

Què hi plantejara­n? Convé posar damunt la taula la reorganitz­ació de vols i l’augment de capacitat que suposaria la construcci­ó de la terminal satèl·lit, prevista en l’anterior pla, no executada, i que no destrueix cap espai natural.

La Ricarda fins a quin punt condiciona el projecte? Les infraestru­ctures transforme­n i s’adapten a l’entorn de forma respectuos­a. Enginyeria és sinònim de sostenibil­itat. No hi ha enginyeria no sostenible; si no és sostenible, no és enginyeria! El progrés tècnic entès com a base del progrés social amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones.

 ?? Oriol Altisench ?? Degà del Col·legi d’Enginyeria de Camins de Catalunya
Oriol Altisench Degà del Col·legi d’Enginyeria de Camins de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain