La Vanguardia (Català)

Empreses més àgils

Barcelona vol reduir un 50% els terminis per engegar una activitat

- LUIS FEDERICO FLORIO

Que una bona idea es no quedi pel camí de la paperassa i el pas dels dies. L’Ajuntament de Barcelona vol simplifica­r els processos i limitar esperes quan es vulgui posar en marxa una activitat econòmica o empresaria­l a la ciutat. El Pla Barcelona Fàcil, que es presentarà dimecres vinent, es proposa de retallar aquest camí a la meitat per al 2026. “Reduirà el 50% dels tràmits i el 50% del temps per fer qualsevol activitat econòmica en els propers cinc anys”, apunta Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde d’Economia, Treball, Competitiv­itat i Hisenda.

En l’actualitat es pot aconseguir l’alta d’autònom i activitat econòmica en un dia. En dos, el d’una societat limitada. A partir d’aquí, com en les llicències o per permisos que es demanen en entitats diferents, la cosa es pot complicar. “Vam detectar que havíem de millorar en l’activació de l’activitat”, reconeix Félix Ortega, director general de Barcelona Activa. Aquest desavantat­ge s’ha tornat crucial en l’entorn postpandèm­ia, per la necessitat de captar nous negocis, però també perquè mina el posicionam­ent global de la ciutat, ja que pot “fer perdre competitiv­itat” davant altres metròpolis. “Les ciutats són les que han de reaccionar. És una mesura transversa­l”, diu Collboni en aquest sentit.

La idea de fons és que es pugui fer tot amb només un tràmit, sense haver d’anar visitant organismes diferents per a cada pas. El pla implicarà actuar en diversos fronts. En total es recullen 30 projectes concrets. Buscaran homogeneït­zar criteris, ampliar la informació virtual i millorar els webs oficials, guanyar agilitat afegint-se a la Finestreta Única Empresaria­l de la Generalita­t o millorar la relació entre el talent estranger i el local amb una taula de recepció internacio­nal. També és sobre la taula canviar normatives per regular amb visió business friendly i la revisió de l’impacte de les taxes i impostos vinculats a l’activitat econòmica, almenys de l’IBI o ICIO, en els que es tingui abast. Es persegueix que crear una empresa o impulsar una activitat sigui més senzill, més ràpid i més econòmic per “crear riquesa i llocs de treball a la ciutat”.

La inversió del pla, no revelada perquè es desplegarà en diverses partides pressupost­àries, anirà principalm­ent a tecnologia, organitzac­ió i millora operativa. “Som una ciutat innovadora, també ho hem de ser amb l’administra­ció”, argumenta Ortega. Per detectar els punts flacs es va utilitzar un mistery shopper, de manera que una consultora es va fer passar per un interessat a crear una empresa a Barcelona, anant a les oficines específiqu­es i revisant els processos per web, per detectar punts forts i millorar. El resultat: l’atenció personalit­zada i el sistema de cita prèvia funcionen bé, però cal millorar l’homogeneït­at de criteris o l’atenció en anglès, sobretot per captar projectes internacio­nals. “Hi ha moltes coses que es poden millorar si treballa tot l’Ajuntament alineat a facilitar l’activitat econòmica”, exposa Collboni.

En el pla han aportat idees més d’una desena d’agents, entre ells diversos col·legis profession­als, Pimec, el CTESC o la 22@ Network.

El pla preveu unes 30 actuacions, com la fiscalitat, la captació de talent o la millora de l’online

 ?? AJUNTAMENT DE BARCELONA ?? Collboni en una reunió ahir per exposar el pla
AJUNTAMENT DE BARCELONA Collboni en una reunió ahir per exposar el pla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain