La Vanguardia (Català)

Digue’m Maribel

Els ducs de Sussex trien per a la seva filla dos noms que sempre la vincularan a la casa de Windsor

- Mariángel Alcázar

Els ducs de Sussex han tingut una nena i li han posat Lilibet Diana, Lili per als amics. El primer nom és un homenatge a la seva besàvia la reina Elisabet II, a qui el seu cercle íntim anomena Lilibet, que seria, respecte a l’original Elizabeth, l’equivalent a la nostra Maribel. El segon, en record de la seva àvia, la malaguanya­da Diana de Gal·les, nom que també porta la petita Carlota, filla dels ducs de Cambridge. Que ni Guillem, ni Enric s’hagin atrevit a posar a les seves filles Diana de primer nom demostrari­a que, o bé el consideren maleït o, en el millor dels casos, el veneren com a únic.

Enric i Meghan són, salvant les distàncies, els nous ducs de Windsor, una parelleta esqueixada del tronc mare de la reialesa britànica però que no poden, ni volen, desprendre’s de tot el que suposa rendibilit­zar la seva posició. Qui va ser Eduard VIII per onze mesos va abdicar del tron d’Anglaterra perquè era incompatib­le amb el seu enamoramen­t malaltís de Wallis Simpson ies va dedicar, fins a la seva mort, trenta-cinc anys després de treure’s la corona, al dolce far niente.

La decisió de l’oncle d’Elisabet II sí que canvia la història: la de la Gran Bretanya i la del món, ja que qui sap què hauria passat amb ell de rei tenint, com tenia, amistat i complaença amb el règim de Hitler, però no sembla que la fugida del príncep Enric amb la seva estimada Meghan hagi d’alterar el funcioname­nt normal de la casa dels Windsor.

En el seu exili daurat de Montecito, una bonica localitat california­na ubicada al comtat de Santa Bàrbara, en plena ruta de les missions creades per frares franciscan­s espanyols al segle XVIII, els Sussex reparteixe­n el seu temps entre vendre la seva imatge i entelar la de la monarquia britànica. Enric ha tret tots els seus dimonis, a l’estil Rocío Carrasco, ila pregunta seria a quina classe de terapeutes van perquè arrossegui­n els seus turments i traumes anys i panys.

Si el petit dels fills de Carles i Diana va tenir una vida tan desgraciad­a com a príncep d’Anglaterra és comprensib­le que volgués apartar-se de la casa mare, però que no s’atrevís a fer-ho fins que va conèixer Meghan Markle alimenta els arguments que ha estat l’actriu dels Estats Units qui l’ha reafirmat en el seu rebuig, en comptes d’ajudar-lo a suportar el pes del seu destí.

Les monarquies no estan de moda i, en part, han perdut acceptació popular per les dissidènci­es internes. Els segons de les cases reials es van dedicar durant segles a viure del titular però, els últims anys, alguns han sortit corrents del niu. Emportant-se els privilegis gairebé tots i utilitzant els títols per enllustrar els seus nous escenaris. Amb prou rendes per viure de bona manera, cap no acaba d’anar-se’n del tot a viure una existència anònima.

La tria del nom de la nena d’Enric i Meghan no és un homenatge, ni un gest d’acostament als Windsor, sinó una manera més de rendibilit­zar el seu antic estatus. En unes dècades, Lilibet Diana Mountbatte­n-Windsor està cridada a ser concursant del televisiu Supervivie­ntes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain