La Vanguardia (Català)

Un rival calmat per a Susana Díaz

Llicenciat en Dret i més devot de la Setmana Santa que no pas de la Feria, l’alcalde de Sevilla és l’aspirant de Ferraz per imposar-se a les primàries de demà a l’expresiden­ta i líder actual del PSOE andalús

- ADOLFO S. RUIZ

“Vaig néixer en un barri obrer de Sevilla, a la vora de l’avinguda de Miraflores, el 1966. Bé, exactament a l’Hospital de las Cinco Llagas, avui Parlament d’Andalusia, i dic jo que d’allà deu venir la vocació política”, explica Juan Espadas (Sevilla, 1966). D’allà li ve la vocació, diu de broma, però bàsicament dels records del seu avi Manolo, a qui descriu com “un modest funcionari de l’Ajuntament de Sevilla que va ser represalia­t, juntament amb 500 companys més dies, després del cop militar de Queipo de Llano a Sevilla, el 18 de juliol del 1936”.

Estudiant als Salesians de Sevilla, una de les institucio­ns més respectade­s de la ciutat, es declara catòlic practicant, i, en conseqüènc­ia, li agrada més la Setmana Santa que no pas la Feria. No és gaire aficionat al futbol, tot i que a l’hora de decantar-se per algun equip tria el Betis. En això coincideix plenament amb Susana Díaz, l’expresiden­ta de la Junta i la seva adversària principal a les primàries socialiste­s de demà, per decidir qui serà el candidat del partit a les pròximes eleccions autonòmiqu­es (que no estan convocades). L’alcalde de Sevilla és l’aspirant promogut per Ferraz.

Espadas es va llicenciar en Dret el 1989, amb 23 anys, i un any més tard va entrar a la Junta, primer com a cap de gabinet i després com a alt càrrec de la Conselleri­a de Medi Ambient, amb un breu parèntesi a la d’Educació. Es va afiliar al PSOE el 1997, quan ja feia set anys que treballava com a tècnic de la Junta d’Andalusia. El 2008 Manuel Chaves el va nomenar conseller d’Habitatge i d’Ordenació del Territori, un càrrec en què es va estar fins al març del 2010.

El rival de Susana Díaz en aquestes primàries va abandonar la Junta quan José Antonio Griñán, llavors president, el va proposar com a candidat a l’alcaldia de Sevilla, per bé que en realitat la decisió no va ser de Griñán, sinó de la mateixa Díaz, llavors estrella emergent del socialisme a qui el president feia cas en tot. Díaz va proposar Espadas per evitar que el candidat fos Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, el company i amic amb qui ho havia compartit tot des que havia entrat en política i que ara s’havia convertit en el seu enemic íntim. Díaz va voler apostar per “algú que no molestés”.

I aquest no molestar potser és la principal virtut d’Espadas, un home tranquil que és impossible que caigui malament, que defuig els escarafall­s, els crits i la confrontac­ió. Una rèplica socialista de Moreno Bonilla, el president popular de la Junta, un model que sembla que cotitza a l’alça.

La seva primera experiènci­a en la política activa va suposar un correctiu sever. Les eleccions municipals del 2011 preveuen una gran patacada del PSOE a Sevilla i del seu candidat Espadas. El PP, sota l’impuls de Juan Ignacio Zoido, arrasa amb una majoria absoluta mai vista a la ciutat. Espadas es va refugiar al Senat fins al 2013, quan finalitzav­a el seu mandat, i va tornar a la arena local per preparar els comicis municipals del 2015, que van ser els que el van impulsar definitiva­ment a l’alcaldia de Sevilla. En realitat va tornar a perdre, però va aconseguir arribar al principal despatx de la Plaza Nueva pactant amb l’esquerra. Ja el 2019 sí que va guanyar, i en aquest temps ha arribat a acords tant amb l’esquerra (Unides Podem) com amb la dreta (Ciutadans).

Rafael Escuredo, el primer president de la Junta d’Andalusia, precisamen­t destaca d’Espadas el seu to: “El poble andalús està cansat de tant de soroll i desqualifi­cacions personals, i busca en polítics el diàleg i el tarannà conciliado­r que sempre han caracterit­zat Espadas per afrontar aquestes qüestions que serveixin per millorar el benestar dels andalusos”.

El candidat a encapçalar el cartell socialista per recuperar la Junta és un home tranquil, enemic d’enfrontame­nts i conflictes però ferm i tenaç en els plantejame­nts.

No és gaire aficionat al futbol, però si ha de triar es decanta pel Betis

 ?? EUROPA PRESS NEWS / GETTY ?? Espadas el 9 de maig, quan va presentar a Granada la seva candidatur­a a les primàries per a les pròximes autonòmiqu­es
EUROPA PRESS NEWS / GETTY Espadas el 9 de maig, quan va presentar a Granada la seva candidatur­a a les primàries per a les pròximes autonòmiqu­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain