La Vanguardia (Català)

Tres famílies del Manyanet van buscar ajuda en una associació contra el ‘bullying’

- CRISTINA SEN

Tres famílies van recórrer a l’Associació No a l’Assetjamen­t Escolar (NACE) els últims tres anys per obtenir ajuda per les vexacions que els seus fills patien a l’escola Pare Manyanet de Sant Andreu. Carmen Cabestany, cofundador­a de l’Associació, va explicar ahir que les famílies dels menors van prendre aquest camí davant la impossibil­itat de comptar amb el suport del centre escolar.

Aquests casos surten a la llum pública després que es donés a conèixer la investigac­ió del suïcidi d’una noia de 15 anys en aquest centre escolar i la sospita que al darrere hi ha un cas de bullying. Cabestany va assenyalar que d’assetjamen­t escolar n’hi pot haver en molts centres, però la qüestió és com s’intenta abordarlo. En el cas d’aquesta escola, i segons l’anàlisi de NACE, “sembla que la tònica és deixar fer, amb una permissivi­tat excessiva amb els agressors”.

Quan aquestes famílies van anar a demanar ajuda, en dos dels menors (un d’ells llavors tenia 7 anys) ja hi havia idees suïcides. Cal entendre la gravetat de la situació, assenyala Cabestany. “Un nen no té les eines per fer front a l’assetjamen­t escolar, es veu tancat en un túnel en què no veu llum al final”. El bullying pot deixar seqüeles per sempre si no s’aborda.

De les tres famílies que hi van anar aquests últims anys, dues han abandonat el Manyanet de Sant Andreu. Des de NACE, a més de l’acompanyam­ent, se’ls va recomanar que fessin totes les seves comunicaci­ons de manera oficial i per escrit tant davant l’escola com en la Inspecció d’Educació. A més de la conveniènc­ia d’anar acumulant proves. Cabestany alerta de la necessitat que les escoles i les institucio­ns prenguin cartes en la qüestió, ja que hi ha massa vegades que la resposta és inexistent i fins i tot s’arriba a criminalit­zar la família.

Malgrat aquesta petició a les famílies que formulessi­n les queixes per escrit, l’Associació No a l’Assetjamen­t Escolar subratlla que no es pot tolerar haver d’arribar a aquest punt. El que és lògic és entaular un diàleg amb l’escola, que als centres es reaccioni amb celeritat.

La síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, també va explicar ahir a Betevé que l’ any 2019 va investigar dues queixes d’alumnes del Manyanet de Sant Andreu. El Consorci de l’ Educació de Barcelona va informar que els alumnes feien tutories amb els professors.

La realitat és que hi ha centres que opten per no resoldre el bullying, un fet que suposa que l’escola es pugui convertir en un lloc idoni que envalentei­x els assetjador­s. Segons les dades recollides a l’estudi Assetjamen­t escolar a Espanya. Digues-ho tot contra el bullying, un de cada cinc nens en pateixen i només un 15% ho explica als familiars o professors. Així mateix, l’enquesta indica que un 91% de la ciutadania considera que els centres escolars estan preparats per afrontar-lo.

Prosseguin­t amb les dades, només tres de cada deu alumnes consideren que els seus centres estan preparats per ajudar-los. I gairebé la meitat diuen que estan al cas de casos d’assetjamen­t a la seva escola. Pel que fa a les famílies, tres de cada deu diuen que tenen constància de casos a les aules.

Dos dels tres menors tenien idees suïcides, segons indica l’Associació No a l’Assetjamen­t Escolar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain