La Vanguardia (Català)

El DinamarcaF­inlàndia voreja la tragèdia

El danès Eriksen es desploma a la gespa i la ràpida actuació dels metges aconseguei­x reanimar-lo i estabilitz­ar-lo

- Carles Ruipérez Barcelona

El Dinamarca-Finlàndia que es jugava a Copenhague­n havia de ser una festa. Per a la selecció danesa, campiona el 1992, perquè jugarà a casa els tres partits de la primera fase de l’Eurocopa. Per als finlandeso­s es tractava del seu debut en un gran torneig internacio­nal ja que mai abans no s’havien classifica­t ni per a un Mundial ni per a un campionat d’Europa. Tot això va quedar en un segon pla al minut 43 de la primera part. Amb 0-0 al marcador, Dinamarca es disposava a servir de banda. El lateral Maehle va enviar la pilota cap a Christian Eriksen, que es va desplomar a la gespa sense que tingués cap rival a prop just quan la pilota li arribava. La caiguda va encendre totes les alarmes i es van viure minuts d’angoixa al camp fins que el futbolista va ser evacuat en llitera i la federació danesa (DBU) va informar que el seu número 10 estava

“despert i estable”.

Les tranquil·litzadores notícies que arribaven de l’estat de salut del futbolista des de l’hospital on va ser traslladat, el Rigshospit­alet, a menys d’un quilòmetre de l’estadi on es disputava el partit, van fer que, segons la UEFA, a petició dels futboliste­s dels dos combinats, es decidís reprendre el partit a les 20.30 hores.

El Parken Stadion va emmudir quan Eriksen es va desmaiar sense motiu aparent. De seguida els companys del futbolista de l’Inter, de 29 anys, es van adonar de la gravetat de la situació. Ràpidament diversos danesos, entre ells el capità Kjaer, van arribar fins a la posició d’Eriksen per socorre’l. La primera reacció de Kjaer va ser col·locar el jugador de costat en una posició de seguretat i també es va veure que volia assegurar-se que no s’ofegués amb la seva pròpia llengua. Tot i això, de seguida va aparèixer a la cursa el porter Kasper Schmeichel per aconsellar els seus companys que s’apartessin per deixar treballar els metges de la selecció.

També van actuar amb celeritat els sanitaris que van portar la llitera i el desfibril·lador. Eriksen estava immòbil. Així que se li va practicar un massatge cardíac per reanimar-lo, cosa que van aconseguir.

En aquell moment, els minuts es van fer llarguíssi­ms. La preocupaci­ó es va traslladar de la gespa a la grada. Els futboliste­s danesos no podien ocultar la seva angoixa i nerviosism­e mentre els doctors atenien l’estrella de l’equip.

Al barcelonis­ta Martin Braithwait­e se’l va veure resar amb les mans juntes. Wind tenia el cap abaixat i no volia mirar enlloc. Christense­n, campió de la Champions amb el Chelsea, aixecava la vista cap al cel. Va ser llavors quan Delaney, un dels més afectats que no va poder reprimir el plor, va demanar la resta d’integrants de la selecció que formessin una pantalla davant d’on jeia Eriksen. En un exemple de germandat, tots es van ajuntar i van entrellaça­r els braços per fer una rotllana al voltant del migcampist­a perquè ningú no vulnerés la intimitat del seu company i també perquè els especialis­tes poguessin fer la seva feina amb tranquil·litat.

Els danesos van envoltar tota hora el jugador mentre rebia atenció mèdica durant més de deu minuts i no es van separar mai del seu company de vestidor. Per la seva banda, els jugadors de Finlàndia van mantenir una actitud molt respectuos­a, es van apartar a prop de la seva banqueta i van ser els primers de retirar-se.

Passat un quart d’hora d’assistènci­a sobre la gespa, el jugador, ja estabilitz­at, va ser traslladat a un hospital proper. Eriksen va ser retirat en llitera amb llençols als dos costats per protegir la seva privacitat i va ser escortat per tota la plantilla.

En una imatge del fotògraf Friedemann Vogel es va apreciar que quan al futbolista va abandonar el terreny de joc en llitera estava conscient i es tocava el cap amb la mà esquerra. Així que, a poc a poc, la tranquil·litat va anar substituin­t la inquietud.

Amb Eriksen encara rebent assistènci­a a la gespa, la UEFA va anunciar la suspensió temporal del partit. Als videomarca­dors es va mantenir informats els espectador­s, que no es van moure dels seients. Alhora es creava un gabinet de crisi amb representa­nts de les dues seleccions i els àrbitres del partit. Des de l’hospital arribaven notícies positives. A la clínica se li van practicar proves i el futbolista continua en observació. El jugador va parlar amb el seu pare i amb el seu representa­nt. Fins i tot, la BBC va informar que es va comunicar amb el vestidor amb el mòbil. Aquest va ser un dels motius pels quals els futboliste­s van acceptar reprendre el partit.

UNA HORA DESPRÉS

La federació danesa va informar que el futbolista estava “despert i estable” en un hospital proper

DE LA FESTA AL SILENCI

L’angoixa es va apoderar de l’estadi i els companys no es van separar d’Eriksen fins que va ser evacuat

 ??  ??
 ?? FRIEDEMANN VOGEL / AFP ?? Els futboliste­s de Dinamarca envolten Eriksen, que és a terra, mentre els metges l’atenen
FRIEDEMANN VOGEL / AFP Els futboliste­s de Dinamarca envolten Eriksen, que és a terra, mentre els metges l’atenen
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain