La Vanguardia (Català)

Seducció, no imposició

- Director Jordi Juan

Davant la concentrac­ió d’avui a la plaça de Colón de Madrid, una pregunta que continua sense resposta és quina és l’alternativ­a que els convocants plantegen per a Catalunya. Escoltant aquests dies a molts dirigents del PP i llegint molta opinió publicada de col·legues de mitjans de Madrid, alguns dels quals tinc en alta considerac­ió, no aconseguei­xo entendre la visceral reacció que susciten els indults als líders del procés. Estem vivint una situació molt semblant a la crisi del 2017 quan davant l’atzucac que oferia el Govern del PP, els liders nacionalis­tes van optar per la via radical de la declaració d’independèn­cia, encara que no van creure mai que fos possible. Jordi Sànchez ho ha dit molt clar aquesta setmana a l’explicar que l’1-O tenia com a objecte forçar la negociació a un estàtic Mariano Rajoy.

En l’entrevista que publiquem avui amb la vicepresid­enta primera del Govern, Carmen Calvo, torna a fer un esforç de pedagogia per explicar que els indults es plantegen per normalitza­r les relacions institucio­nals i per tractar de frenar el continu enfrontame­nt entre l’independen­tisme i els sectors espanyols més intransige­nts. El sentiment d’identitat catalana no desapareix­erà i el que seria intel·ligent per part de qui vulgui governar Espanya és seduir amb un projecte que permeti a molts d’aquests ciutadans, que han desconnect­at amb l’imaginari espanyol, sentir-se còmodes al mateix país. Amb imatges com les que veurem avui, molts catalans es ratificara­n en el desig de trencar amb Espanya i donaran aire al moviment independen­tista. A ells cal recordarlo­s que no tots els espanyols pensen així. Calvo és un bon exemple quan admet sense cap problema que ERC persegueix la independèn­cia, però aplaudeix que ho faci per la via pacífica.

Aquests sectors recalcitra­nts que faran sentir les seves veus contra “la traïció més gran de la història” han d’entendre que el sentiment independen­tista existeix, encara que els pugui ofendre, i no es pot erradicar per molta cridòria, campanyes i taules petitòries que s’organitzin. Que l’assenyat, en tot cas, és dialogar i buscar una solució entre tots. Sempre la seducció abans que la imposició.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain