La Vanguardia (Català)

L’últim duel entre Sánchez i Díaz?

La militància socialista andalusa vota avui en primàries el seu candidat electoral

- JUAN CARLOS MERINO

Entre la tornada ahir de la seva gira llatinoame­ricana i la primera cita que té demà amb Joe Biden a Brussel·les, Pedro Sánchez afronta aquest diumenge el que podria ser el seu últim duel amb Susana Díaz. Acostumat a les apostes d’alt risc que jalonen la seva trajectòri­a política, el president del Govern central i líder del PSOE torna avui a tirar els daus. I tots a la Moncloa i a Ferraz creuen els dits.

Un total de 45.374 militants del PSOE andalús, segons el cens definitiu, estan cridats avui a les urnes en les seves agrupacion­s per elegir en primàries, per primer cop, el seu candidat electoral. La lluita es dirimeix entre la fins ara incombusti­ble Díaz, expresiden­ta de la Junta i encara líder del PSOE d’Andalusia; i l’alcalde de Sevilla, Juan Espadas, amb qui Sánchez, la Moncloa i Ferraz, busquen impulsar a la fi un recanvi en el lideratge de la federació socialista més nombrosa, tot i que ara en hores baixes.

Un tercer aspirant, el militant de base Luis Ángel Hierro, pot no obstant això impedir que el pols entre Díaz i Espadas es resolgui avui mateix. Si cap dels principals contendent­s no supera aquest diumenge un 50% dels vots –i la candidatur­a de Hierro ho dificulta–, caldrà esperar una setmana perquè les primàries es resolguin en segona volta, el 20.

A la Moncloa i a Ferraz donen gairebé per feta la victòria d’Espadas, però es mostren preocupats i tenen dubtes de poder aconseguir­ho a la primera volta. “Si hi ha mobilitzac­ió, si la gent vota, ho tenim. Però prudència, i a buscar l’última escomesa”, confien no obstant això a La Vanguardia dirigents andalusos que impulsen Espadas.

El mateix Sánchez, malgrat pilotar l’operació de renovació del lideratge andalús, no va voler pronunciar-se públicamen­t a favor seu. “Seran els militants els qui elegeixin, jo no tinc res més a dir com a secretari general del PSOE”, es va excusar aquest divendres. La vicepresid­enta primera, la cordovesa Carmen Calvo, sí que reconeix avui en aquest diari que votarà Espadas.

Altres membres de l’Executiu també confien que avui es pugui certificar el triomf d’Espadas. “Espero que no hi hagi segona volta, però no se sap mai fins al final”, alerten. I adverteixe­n que els militants poden prometre una cosa i votar la contrària. “Susana va aconseguir més avals que vots”, recorden sobre les primàries que va perdre per liderar el PSOE, el maig del 2017, precisamen­t davant Sánchez. “Però si cal anar a segona volta, s’hi anirà”, conclouen. Consideren, el tercer aspirant, Hierro, podria aconseguir avui una mica més d’un miler de vots, que anirien a parar a Espadas en una segona volta.

A la Moncloa i Ferraz tenen una altra incertesa, i és com reaccionar­à Díaz si perd avui o diumenge vinent, ja que continuari­a ostentant la secretaria general del PSOE andalús, en principi, fins al congrés regional previst per a final d’any. “Si ara perd, jo dimitiria”, confien. Però no és la primera vegada que la pretensió de Sánchez que Díaz dimiteixi per voluntat pròpia es veu frustrada. Així va passar quan Díaz va perdre les primàries davant Sánchez. I després, quan va perdre la presidènci­a de la Junta després de les eleccions de desembre del 2018. Díaz, no obstant això, encara va guanyar aquelles eleccions, però va perdre més de 400.000 vots i Juan Manuel Moreno Bonilla es va alçar amb la presidènci­a de la Junta, en aliança amb Ciutadans i amb el

La Moncloa i Ferraz confien en la victòria d’Espadas, però dubten si serà a la primera volta

“Si la Susana perdés, jo dimitiria”, adverteixe­n al Govern espanyol per evitar un altre pols al congrés regional

suport de Vox, després de 36 anys de governs socialiste­s ininterrom­puts. Malgrat la pressió d’alguns dels seus fidels, Sánchez no va voler llavors emprendre la batalla final, confiant que la mateixa Díaz fes un pas enrere. “Caurà com una fruita madura”, van imaginar.

Però Díaz no va voler llançar la tovallola i, malgrat que Sánchez li va oferir algunes sortides, es va proposar de seguir el timó del PSOE andalús i com a líder de l’oposició al PP, en espera d’una nova oportunita­t de poder recuperar la Junta. També el socialista Guillermo Fernández Vara va perdre la presidènci­a d’Extremadur­a el 2011, i després d’una legislatur­a a l’oposició, va recuperar el càrrec el 2015. I amb majoria absoluta.

Però la primera reacció de Sánchez després del desastre del 4-M a Madrid va ser precipitar les primàries andaluses, per evitar que un altre possible avanç electoral el trobés altre cop sense un cap de cartell amb empenta per fer la batalla al PP. Aquest és ara l’objectiu que té amb Espadas. Si bé al PSOE ja assumeixen que serà molt difícil destronar Moreno Bonilla, quan cridi a les urnes. Adverteixe­n que amb Espadas tindran alguna opció, i cap amb Díaz. Els militants socialiste­s andalusos tenen la paraula.

 ?? RAÚL DÍAZ / EP ?? Susana Díaz, ahir durant un acte a la Casa del Poble d’Osuna (Sevilla), ha desplegat una intensa campanya per a les eleccions primàries
RAÚL DÍAZ / EP Susana Díaz, ahir durant un acte a la Casa del Poble d’Osuna (Sevilla), ha desplegat una intensa campanya per a les eleccions primàries

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain