La Vanguardia (Català)

Belarra substituei­x Iglesias a Podem amb un lideratge més suau

La nova dirigent vol emprar un to menys èpic i un poder més distribuït

- PEDRO VALLÍN

Era perceptibl­e la decepció d’una part de les bases de Podem ahir a l’auditori Paco de Lucía d’Alcorcón davant l’aposta política de l’oficialism­e, que hauria d’arrasar en les votacions d’avui de la IV Assemblea Ciutadana Estatal, perquè impugna i rectifica el model de gestió conegut. No era estrany sentir expression­s d’orfandat, no només per l’absència de Pablo Iglesias sinó també perquè l’oferta que ha de ser guanyadora, la de l’oficialita­t, ni vol ni aspira a suplir la pugnacitat del carismàtic líder fundador.

Ione Belarra proposa al partit fer-se gran i prescindir d’un pare. La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, aspirant a la secretaria general, no anhela reemplaçar a Iglesias com a referent de Podem sinó, ben al contrari, a diluir el seu comandamen­t en un lideratge coral i femení, i alhora distribuir la potència de tracció de Podem en dos sentits: el personal, mitjançant un lideratge coral en el qual no és menor la transcendè­ncia de la figura de la vicepresid­enta Yolanda Díaz com a eventual cap de llista; i l’orgànic, en el qual Belarra insisteix en una feminitzac­ió del govern polític on es dilueix el discurs performati­u del líder a favor d’una coralitat que també té una plasmació territoria­l, mitjançant la incorporac­ió al pont de comandamen­t de la seva candidatur­a de lideratges territoria­ls.

Es tracta de ser sinceramen­t confederal­s per empènyer un futur confederal del país. Podem pretén fer-se menys vertical i menys viril (la gosadia, de vegades suïcida, de l’anterior secretari general va ser senya d’identitat d’un lustre i segurament la condició de possibilit­at de supervivèn­cia del projecte en les pitjors hores) i això no només té conseqüènc­ies en l’arquitectu­ra de la candidatur­a de Belarra, que tracta de regatejar el focus zenital que la il·lumina, sinó que té trascendèn­cia aigües avall en la praxi política i, aquí sí, el projecte és plenament coherent amb el llegat d’Iglesias: Belarra, que actua sota el paraigua d’una eventual candidatur­a de Díaz, llançava ahir, des de l’assolat auditori Paco de Lucía d’Alcorcón, una oferta política menys pop i melodramàt­ica que les anteriors assemblees de Podem.

A efectes territoria­ls, aquest gir té un correlat en el posicionam­ent de Podem respecte a les tensions territoria­ls del país. Al document polític de Belarra, la plurinacio­nal i tat apareix diluïda e nun marc de p l ur i cultural i tat i tensions materials en el qual tan respectabl­es són les aspiracion­s territoria­ls identitàri­es com el greuge històric de l’Espanya rural i de les ciutats de mida mitjana, depredades pel disseny radial del país i pel dúmping fiscal del Turbomadri­d.

En la proposta política de Belarra, contra la que no s’ha presentat cap alternativ­a de pes –més enllà de l’aventureri­sme habitual de tot congrés polític, en aquest cas plasmat en vells i irats coneguts dels congressos de Podem–, la mirada està centrada en l’immediat i aquesta correcció de la verticalit­at, encara que sembli un sarcasme, consisteix a consolidar la línia traçada per Iglesias quant a la relació amb diferents partits d’ancoratge territoria­l i de naturalesa independen­tista o no –d’ERC i EH-Bildu a BNG, Nova Canària o Terol Existeix–: incorporar-los a la direcció d’Estat, és a dir, a l’estabilita­t de la legislatur­a i el full de ruta legislatiu. El col·lapse electoral i estructura­l

El partit vol trencar una estructura orgànica centrada en excés en la política madrilenya

de Ciutadans solidifica l’aposta política d’Iglesias respecte al que ell va anomenar “el bloc històric”, i Belarra està convençuda de consolidar aquest camí.

Mentre ahir alguna de les candidatur­es alternativ­es, sota un sol immiserico­rdiós que rostia les grades, defensava una tornada a la puresa antisistem­a original, Belarra i el seu equip defensaven un projecte possibilis­ta i poc erotitzant –el pragmatism­e habitualme­nt manca d’èpica i de banda sonora– que, en el cas català, es plasmarà en una posició sobre la solució territoria­l basada en la mesura possible i no tant en el que seria desitjable. Podem, que ha deixat d’insistir en l’autodeterm­inació als seus documents polítics, aspira a l’èxit de la taula de negociació Espanya-Catalunya, i per això posarà l’accent al camí, en lloc de fer-ho en l’eventual destinació.

Fonts de la direcció subratllen aquesta elusió de l’èpica en la posició política de Podem: es tracta que en les primeres reunions de la taula la cura es posi en el diagnòstic just de la situació i al catàleg de solucions disponible­s, i no tant en una tensió entre les solucions concretes a què cada part aspiri. La desil·lusió que proposa Podem per a l’acció política futura gira entorn de l’edat adulta, aquell punt en què l’eròtica de la batalla i l’èpica del lideratge són atributs de l’adolescènc­ia que inspiren principis però no són operatius per a la política real. Aquest bany de realitat posthomèri­c es comptabili­tzarà avui en vots.

 ?? DANI DUCH ?? Noelia Vera i Ione Belarra, ahir a Alcorcón
DANI DUCH Noelia Vera i Ione Belarra, ahir a Alcorcón

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain