La Vanguardia (Català)

No anem tan malament

- JAUME V. AROCA

És possible democratit­zar la globalitza­ció? A aquesta pregunta tracten de respondre els politòlegs Josep Maria Colomer i Ashley L. Beale a Democracia y globalizac­ión, un llibre que, tot i que subratlla els enormes desafiamen­ts a què s’enfronta el govern basat en la voluntat de la ciutadania, acaba fent un balanç menys pessimista del que es podria esperar. Per contra, els autors constaten que la democràcia té una relativa bona salut al món i que avança més que no pas retrocedei­x, malgrat que de vegades no ens faci aquest efecte. Més de 4.100 milions de ciutadans, un 55% de la població mundial, viuen en règims democràtic­s, i no tots el països d’ aquesta llista responen a l’arquetip de països rics occidental­s.

Que la globalitza­ció està canviant moltes coses de la nostra societat és obvi. La classe mitjana, el baluard sobre el qual s’han desenvolup­at la majoria de les democràcie­s, està patint les conseqüènc­ies d’aquest nou món, fins al punt d’escindir-se, un fet que ha propiciat, per una banda, la polaritzac­ió del discurs polític, i, de l’altra, la destrucció dels vells esquemes bipartidis­tes, amb l’eclosió de noves formacions que disputen la representa­ció de la voluntat popular. Tanmateix, l’obertura del mapa polític no necessària­ment vol dir una inestabili­tat més gran. De fet, sostenen els autors, els governs de coalició són més estables.

No tot està perdut. Però cal reconsider­ar la governança i organitzar

Cal replanteja­r els governs sobre la premissa que la sobirania total ja no existeix

la presa de decisions públiques sobre la premissa que la sobirania total ha deixat d’existir.

Aquesta és una de les idees claus d’aquest llibre. De dalt a baix, del fet local al global, els diferents nivells institucio­nals i de representa­ció de la voluntat de la ciutadania han d’aprendre a assumir el que poden administra­r amb més eficàcia mentre cedeixen a altres nivells les tasques que d’altres puguin desenvolup­ar més bé.

En aquesta lògica de repartimen­t d’atribucion­s, la gran qüestió és com es governa la globalitza­ció i com es pot democratit­zar aquest últim escalafó. Pels autors, la hipòtesi d’un govern universal democràtic no és una quimera impossible.

 ??  ?? Democracia y globalizac­ión
J.M. COLOMER/ ASHLEY L. BEALE ANAGRAMA, 2021, 282 PÀGINES
Democracia y globalizac­ión J.M. COLOMER/ ASHLEY L. BEALE ANAGRAMA, 2021, 282 PÀGINES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain