La Vanguardia (Català)

Puigdemont desaprova les maniobres per apartar Sànchez

- IÑAKI PARDO TORREGROSA

El president de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, va expressar ahir a altres dirigents de la formació la seva desaprovac­ió per les maniobres d’aquesta setmana al si del partit per apartar i descavalca­r el secretari general, Jordi Sànchez.

Divendres els dos líders de JxCat van mantenir una reunió per videoconfe­rència en què van abordar la qüestió i l’expresiden­t de la Generalita­t ha fet pinya amb Sànchez, que no fa ni un any que està al capdavant de l’organitzac­ió política.

De fet, que Puigdemont hagi expressat el rebuig al manifest que circulava des de divendres entre la militància per obtenir adhesions, en què es demanava la dimissió immediata del secretari general o bé que ell mateix posés el càrrec a disposició en una votació, no és obstacle perquè no es pugui tractar el tema allà on correspon, va afirmar l’expresiden­t català. És a dir, a l’executiva o als òrgans de direcció.

Però el fet que es tractés d’un document anònim, sense que ningú no en reivindiqu­és públicamen­t l’autoria, ha estat desaprovat pel també eurodiputa­t, que creu que no es fa cap bé a la formació actuant d’aquesta manera. “Els que impulsen un manifest anònim no busquen el bé de Junts”, va dir, segons fonts consultade­s.

El pretext per a les hostilitat­s va ser una afirmació de Sànchez sobre com creu ell que es va concebre el referèndum de l’1-O –més per forçar el govern de Mariano Rajoy a negociar que no pas per aplicar el resultat de manera efectiva– en una carta publicada aquesta setmana al diari Ara. Però les diferèncie­s venen d’abans, per la manera de pilotar les negociacio­ns amb Esquerra Republican­a del secretari general, que va tenir el control de les converses a tota hora des de la presó de Lledoners.

Els més propers a Sànchez sospitaven que el manifest anònim va ser impulsat pels que preferien la repetició electoral abans que pactar amb els republican­s. Però ja advertien des de feia dies que s’intentava “desgastar” el dirigent sota qualsevol pretext i que li estaven movent la cadira entre diferents sectors, cada un amb les seves pròpies motivacion­s. “Era un globus sonda”, assenyalen sobre el manifest.

Ahir l’afer encara cuejava i Reapgrupam­ent, aliat de Junts sense gaire incidència, va fer públic un comunicat en què demanava la dimissió de Sànchez i assegurava que l’ únic camí per a la consecució de la independèn­cia és una declaració unilateral.

El secretaria­t nacional de l’Assemblea Nacional Catalana, entitat que presidia Sànchez quan va entrar a la presó el 2017, també va abordar la qüestió i va reafirmar que l’1-O era un referèndum amb “mandat”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain