La Vanguardia (Català)

La incurable estupidesa

- John Carlin

Ens podríem haver pensat que l’Homo sapiens comparteix amb les altres espècies l’instint més elemental de tots, el de la supervivèn­cia. Resulta que no. O que no sempre. Al país més pròsper de la història de la humanitat hi ha gent, molta, que exigeix suborns per no matar-se.

Em refereixo als Estats Units i els incentius econòmics, gastronòmi­cs o sexuals que s’estan oferint perquè els seus habitants salvin la vida vacunant-se contra el coronaviru­s. Les proves que les vacunes funcionen són contundent­s, aclaparado­res, matemàtica­ment irrefutabl­es, però hi ha entre un 15 i un 20 per cent de nord-americans que no s’ho creuen.

S’especula molt sobre quins seran els llegats de la pandèmia, però hi ha una conclusió a la qual ja podem arribar amb absoluta certesa. La pandèmia ha confirmat, potser més que mai, que una proporció important de la població humana és tremendame­nt estúpida. Dic més que mai perquè el món no havia viscut mai una època en la qual més persones tenen accés a l’educació. Malgrat que el percentatg­e de gent que sap llegir i escriure i sumar és més alt que en qualsevol dels 300.000 anys d’ençà que habitem la Terra, massa membres de la nostra peculiar espècie continuen sent incapaços de distingir entre la mentida més flagrant i la veritat més manifesta.

L’excusa que podrien haver tingut anteriors generacion­s no existeix, o no en la mateixa mesura.

Això no canviarà. A diferència de la covid, estem parlant d’un problema incurable. Un problema que explica la persistènc­ia amb què la gent vota i vota, any rere any, per perfectes imbècils.

No ha estat cap sorpresa descobrir que existeix una claríssima correlació entre la gent que va votar per Donald Trump i els que es neguen a vacunar-se. Un repàs de les nombroses enquestes que s’han fet demostra que almenys el 25 per cent i potser fins al 40 per cent dels votants del Partit Republicà de Trump diuen que no es posaran la vacuna contra la covid, comparat amb només un cinc per cent de votants del Partit Demòcrata de l’actual president, Joseph Biden. Una de les enquestes, dirigides pel veterà politòleg republicà Frank Luntz, va concloure que la meitat dels votants trumpistes que viuen a les zones rurals o tenen entre 18 i 49 anys tenen més por de la vacuna que de la malaltia.

Temen que, per exemple, quan rebin la vacuna se’ls implanti un microxip que permeti al Govern monitorar tot el que fan i tot el que pensen; es creuen un vídeo que circula pel planeta en què Bill Gates suposadame­nt suggereix que les vacunes mataran 700.000 persones; es creuen que durant l’anomenada grip espanyola del 1918 les vacunes van causar 50 milions de morts, quan la veritat és que no hi va haver cap vacuna contra la grip espanyola; es creuen, com va declarar una senyora de Tennessee davant una comissió governamen­tal aquesta setmana, que la combinació de les vacunes i les torres de les xarxes 5G provocaran una reacció magnètica que tindrà com a conseqüènc­ia que les forquilles i els ganivets saltaran de les taules i s’enganxaran al front de les persones.

Veiem tot això i és més fàcil entendre que tres quarts dels simpatitza­nts republican­s continuïn convençuts que Biden li va robar la presidènci­a a Trump i que el 30 per cent dels quals tenen la certesa que a l’agost Trump serà restaurat a la Casa Blanca. Això demostra, sumat als dubtes sobre les vacunes, que desenes de milions de persones ben alimentade­s que han rebut una educació formal fins almenys els 16 anys no tenen el més mínim coneixemen­t ni dels fets científics més simples ni de les regles més elementals del sistema polític del seu país. Les proves i els fets no serveixen per a res.

Però encara no hem tocat fons. Descendim a un punt d’estupidesa fins i tot més profund i fosc quan descobrim que la mateixa gent que pensa que la vacuna els matarà, o els convertirà en zombis, canvia de parer i accepta la punxada a canvi d’un regalet. Després de viure quatre anys als Estats Units me’n vaig anar amb la idea que era un país d’adolescent­s. Em vaig equivocar. És un país de nens petits.

L’estat de Nova Jersey ha finançat un pla segons el qual reps una cervesa de franc després de demostrar que t’has vacunat. A Nova York et donen un bitllet de loteria valorat en 20 dòlars o una entrada de franc per a un partit de beisbol dels New York Yankees. A Virgínia de l’Oest el bitllet de loteria que et regalen t’ofereix la possibilit­at de guanyar una escopeta. A Maryland els empleats estatals reben una bonificaci­ó de 100 dòlars. A Michigan una botiga que ven marihuana ha regalat 35.000 porros a aquells clients capaços de demostrar que han estat vacunats. Per tot els Estats Units la franquícia Krispy Kreme regala dos dònuts als que tenen el certificat de vacunació, altres empreses de fast food obsequien hamburgues­es i patates fregides.

Es podria qüestionar si l’oferta de menjar alt en calories és una opció assenyada quan és ben sabut que la covid impacta de manera més greu en la salut dels grassos que dels prims, però, vaja, els que entren en aquests jocs no són gaire de qüestionar que diguem. Podríem dir el mateix del premi de l’escopeta en un país on les armes de foc es cobren 40.000 morts anuals.

Més saludable, atès que el sexe es considera saludable (en general), és la iniciativa proposada per les aplicacion­s de cites Tinder, Hinge i Bumble. Les empreses que es dediquen a connectar ànimes bessones, o parelles libidinose­s, s’han associat amb la Casa Blanca per promoure l’ús de les vacunes entre els escèptics. M’hauran de perdonar. No sé com funcionen Tinder i companyia. Però segons entenc, els clients que han rebut la vacuna es classifiqu­en amb una cosa anomenada super likes. Com a conseqüènc­ia, tenen més visibilita­t en les apps, més opcions de lligar. La idea, segons un comunicat presidenci­al, és que el fet d’haver rebut la vacuna t’identifica com una persona que té “una qualitat universalm­ent atractiva”.

Més digne de lloança, m’atreviria a dir, és el regal que el president Biden oferirà als 92 països més pobres o més caòtics, o tots dos alhora, del món. En un gest que a Trump no se li hauria acudit mai, Biden ha anunciat aquesta setmana que el seu Govern compraria i donaria 500 milions de dosis de la vacuna Pfizer als esmentats països. Es compensa així l’obscenitat que en un país tan afortunat com els Estats Units hagi hagut de convèncer la seva gent de vacunar-se amb ofertes de diners, dònuts o sexe. L’estupidesa humana és infinita, ja ho veiem, però hi ha consols. La generosita­t n’és un.

No és cap sorpresa la correlació entre els que van votar Trump i els que es neguen a vacunar-se

La mateixa gent que pensa que la vacuna els matarà accepta la punxada a canvi d’un regalet

 ?? ORIOL MALET ??
ORIOL MALET
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain