La Vanguardia (Català)

Quan és notícia un suïcidi

La decisió d’una persona de llevar-se no ha de transcendi­r l’àmbit privat si no és per denunciar una problemàti­ca social

- Joel Albarrán defensor@lavanguard­ia.es

Unes deu persones es treuen la vida cada dia a Espanya. El suïcidi és una de les tragèdies més grans de la nostra societat i la causa externa de mort més important. Cadascuna d’aquestes morts i les circumstàn­cies que les envolten pertanyen a l’àmbit privat i familiar, i mereixen el més sagrat dels respectes. Així ho entenem els mitjans de comunicaci­ó, però aquest respecte no pot contribuir al fet que continuï sent tabú un problema social tan greu ni tampoc que els periodiste­s ens censurem davant situacions que han de ser denunciade­s.

La redactora en cap de la secció de Societat, Susana Quadrado, apunta que una interpreta­ció massa restrictiv­a d’aquesta norma deontològi­ca periodísti­ca ha portat durant molt de temps a no informar prou de xacres com les morts per violència domèstica o de situacions d’assetjamen­t que poden arribar a acabar en suïcidi o en greus seqüeles psicològiq­ues.

Aquest és el motiu pel qual La Vanguardia sí que va informar aquest divendres d’un cas de suïcidi: el d’una adolescent de 15 anys de Barcelona que els Mossos d’Esquadra estan investigan­t si es va produir després d’un possible cas de bullying i si l’escola va seguir els protocols necessaris per aturar-lo. “Els suïcidis sí que són notícia quan amaguen alguna cosa al darrere, si no n’informem podem estar ocultant greus realitats socials com l’assetjamen­t”, explica Quadrado.

Les informacio­ns que aborden una mort per suïcidi s’han de fer amb la màxima prudència i rigor, i prescindin­t de detalls superflus sobre la mort. En aquest cas, explica Quadrado, es va tenir en compte que s’havia presentat una denúncia davant els Mossos i que la família també havia portat el cas al Síndic de Greuges. Són informacio­ns, en qualsevol cas, “difícils i doloroses d’escriure” que s’han de sustentar sempre sobre els fets confirmats i no recrear-se mai en la desgràcia.

La funció dels mitjans de comunicaci­ó no es limita a informar d’aquests casos –des del màxim respecte als morts i les seves famílies–, sinó que al fer-ho contribuïm a crear una consciènci­a comuna que s’acaba traduint en canvis socials i legals. Informar obertament del suïcidi –des d’un punt de vista estadístic general, però també des de casos particular­s que sensibilit­zen la societat– ens ajuda a tots a identifica­r els senyals d’alerta dels qui se senten impel·lits a una acció tan tràgica. Obliga a millorar i revisar els programes sanitaris i dels serveis d’assistènci­a social. I contribuei­x també perquè els qui per un motiu o un altre tenen aquests pensaments sàpiguen que poden demanar ajuda, que els seus problemes no s’han d’amagar ni els han d’avergonyir i que el conjunt de la societat està disposada a donar-los suport.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain