La Vanguardia (Català)

Països per visitar, o no, aquestes vacances

El món es divideix en tres blocs: les destinacio­ns obertes, les que estan tancades al turisme i les que presenten restriccio­ns

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

Esteu pensant en una destinació per a les vacances? Aquest any, al marge de la disponibil­itat econòmica i temporal, el viatge es veu condiciona­t per les restriccio­ns que aplica cada país amb motiu de la pandèmia. Les possibilit­ats han quedat molt limitades, especialme­nt pel que fa als viatges interconti­nentals, i el món ha quedat dividit en tres blocs: els països vetats per al turisme espanyol, que represente­n el grup majoritari; els que apliquen restriccio­ns d’entrada; i una minoria que manté les portes totalment obertes i no exigeix cap requisit sanitari.

El sector turístic nacional espera que el marc de restriccio­ns internacio­nal indueixi a posposar els grans viatges i afavoreixi el turisme interior. Però si el desig de traspassar fronteres és inevitable, la situació pandèmica obliga a prendre precaucion­s independen­tment de quina sigui la destinació. En aquest sentit el Ministeri d’Afers Exteriors recomana vivament la contractac­ió d’una asseguranç­a de viatge que cobreixi eventuals despeses sanitàries a la destinació. Alguns països han establert l’obligatori­etat d’aquesta asseguranç­a com a requisit d’entrada. D’altra banda, Exteriors recorda la necessitat d’obtenir la Targeta Sanitària Europea (és possible fer-ho mitjançant tràmit electrònic) per cobrir despeses sanitàries a països de la UE, a més d’Islàndia, Liechtenst­ein, Noruega i Suïssa.

Abans de viatjar a l’estranger, el ministeri exhorta el turista a introduir les seves dades al Registre de Viatgers informàtic d’Exteriors per facilitar l’atenció en eventuals situacions d’emergència o necessitat. A l’hora de triar destinació cal tenir en compte que les circumstàn­cies epidemiolò­giques són canviants i els països poden anar endurint o flexibilit­zant les seves condicions d’accés en funció de com evolucioni­n. Però ara per ara les circumstàn­cies són les que s’expliquen a continuaci­ó, segons informacio­ns proporcion­ades per governs i companyies aèries.

Països oberts. Una selecta minoria que no aplica cap restricció al turisme per motius sanitaris. És el cas d’Andorra, Estònia, Luxemburg o Albània, a Europa. També el de països que disposen de grans infraestru­ctures turístique­s i tenen en aquest sector una important font d’ingressos, com ara Costa Rica, la República Dominicana, Mèxic (exigeix una prova PCR només per a la sortida) i les Maldives.

Països que no admeten les entrada de turistes espanyols. Si es pensa en una visita a Nova York s’haurà de deixar per a un altre any, llevat que canviïn les regulacion­s dels Estats Units. A hores d’ara està prohibida l’entrada de viatgers, tret de nacionals o residents de llarga durada. El Canadà no és una alternativ­a, ja que tampoc admet viatges per turisme.

A Sud-amèrica el coronaviru­s manté tancades les fronteres de l’Argentina, Xile i l’Uruguai, i les mesures de Bolívia (deu dies de quarantena, entre d’altres) són tan dissuasive­s que no val la pena plantejar-se una visita.

Continua prohibida l’entrada al país més extens, Rússia, i als més poblats, la Xina i l’Índia. I si el desig, comprensib­le, és escapar-se el més lluny possible, caldrà posposar-ho per a temps millors si la situació no canvia: Austràlia i Nova Zelanda estan vetades per al turisme. I el Japó també.

El Sud-est asiàtic està tancat, a excepció de Tailàndia, però exigeix una quarantena de 14 dies. Caldrà buscar exotisme en un lloc de més a la vora. El Marroc? També tancat, tot i que aquest dimarts reobrirà els aeroports i permetrà l’entrada de viatgers immunitzat­s o amb proves negatives. Igualment tancats, però amb perspectiv­es d’obertura amb condicions imminent, Noruega i Finlàndia.

Països amb restriccio­ns. Aquest grup es pot dividir entre els que presenten condicions moderades i els que exigeixen requisits durs de gran efecte dissuasiu per al turisme. En aquest apartat continuen figurant el Regne Unit i Irlanda, on s’exigeix als viatgers una quarantena de 14 i 10 dies, respectiva­ment, al seu allotjamen­t un cop arriben al país.

La situació d’Irlanda, tot i això, canviarà com a molt tard a partir de l’1 de juliol. Aquest dia tots els països de la UE, a més de Suïssa, Noruega i Islàndia posaran en funcioname­nt el Certificat Digital Covid 2021 pel qual s’unificaran els criteris d’accés, que no diferiran essencialm­ent dels actuals en la majoria dels casos, però se n’agilitaran els tràmits.

Tots els turistes immunitzat­s (mitjançant vacunació o per haver passat la infecció) tindran via lliure, com els menors de 12 anys. La resta haurà de presentar proves negatives PCR o d’antígens quan arribin a la destinació.

Els arxipèlags espanyols també apliquen condicions d’entrada variables. Poden accedir sense condicions a les Balears els viatgers procedents de comunitats amb una incidència de covid inferior a 60 casos per 100.000 habitants (fins al 20 de juny, València, Ceuta, Galícia i Múrcia). La resta ha d’omplir un formulari acreditant immunitzac­ió o prova PCR negativa 72 hores abans de l’arribada o test ràpid 48 hores abans. Les mateixes condicions, però per a viatgers de totes les comunitats, regeixen a les Canàries almenys fins al 31 de juliol.

Mèxic, Costa Rica o la República Dominicana no imposen exigències sanitàries als turistes

 ?? CATI CLADERA / EFE ?? Arribada de turistes a l’aeroport de Son Sant Joan, a Mallorca
CATI CLADERA / EFE Arribada de turistes a l’aeroport de Son Sant Joan, a Mallorca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain