La Vanguardia (Català)

Wintour continua sent el diable

Empleats de Condé Nast es citen davant casa seva per demanar millores salarials

- FRANCESC PEIRÓN

Dona-li la culpa a Anna Wintour, també coneguda com “el diable es vesteix de Prada”.

De vegades, moltes vegades, una rata inflable enorme emergeix als carrers de Nova York davant un restaurant o un edifici en construcci­ó. Encara que no fos forassenya­t pensar-ho, no es tracta d’un homenatge a aquests mamífers que són tan novaiorque­sos com el que més. No, això vol dir que allà els treballado­rs estan de vaga i no fa falta explicar a qui simbolitza aquest animal del submon, gairebé de l’avern.

Si hi ha protestes laborals de granota i casc, aquesta setmana n’hi va haver una de bastant singular, es diria que de plomes o bolis caiguts, però sense rosegador. Una mica més d’un centenar de manifestan­ts entre qui s’exhibien cartells que resaven “un salari just, ja” o “no pots menjar prestigi”.

La marxa, convocada per empleats de The New Yorker, prestigios­a i reverencia­da revista per la seva qualitat, va arrencar al campus de la Universita­t de Nova York i va acabar a Greenwich Village, entorn de la casa d’Anna Wintour, icona de la moda, directora de Vogue, executiva molt influent i responsabl­e global de continguts i emblema de Condé Nast, corporació propietàri­a de l’esmentat magazine. Hi havia un crit de combat: “Els caps vesteixen Prada, els treballado­rs obtenen nada!”. La cursiva del “nada” es deu que corejaven aquesta paraula tal qual, en l’expressió castellana.

Els concentrat­s en aquest lloc tenien l’esperança que aquest enrenou arribés a orelles de la gran dama de Manhattan. La referència d’aquesta consigna queda més que clara que mai. Al·ludeix a Miranda Priestly, el paper de la malèvola directora de la revista Runaway que interpreta Meryl Streep a la pel·lícula El diable vesteix de

Prada (2006). Sempre s’ha considerat que el personatge de Miranda, autoritàri­a, capritxosa, despietada, es va inspirar en una sàtira d’Anna Wintour. En la vida real, la responsabl­e de Condé Nast és desafiada des de fa mesos per treballado­rs i col·legues del grup mediàtic, qüestió que no ha frenat la seva ascendènci­a en l’empresa.

Distingida amb l’ordre de l’Imperi Britànic, Wintour va començar en aquella corporació com a directora de l’edició americana de

Vogue fa més de trenta anys. En aquella època estaven de moda els directors de revistes formats a Londres.

El seu impacte va transcendi­r el món editorial. Wintour va aconseguir que l’Institut de la Moda del Metropolit­an Museum fos rebatejat amb el seu nom. Des d’aquesta plataforma convoca una gran exposició anual, la inauguraci­ó de la qual és l’esdevenime­nt de catifa vermella més celebrat a la Gran Poma. Per alguna cosa se li denomina com els Oscar de la costa est dels Estats Units.

Que una celebritat participi en aquesta gala benèfica no depèn ni de la qualitat de la seva fama ni dels diners. Decideix Wintour.

El 2013 va ser nomenada directora artística de la companyia i el 2019 consellera de continguts. El 2020 va assolir el lloc de cap global de continguts i directora editorial. Supervisa el que publiquen tots els mitjans del grup editorial. Excepte un, The New Yorker, dirigit per David Remnick des del 1998.

El crit “els caps vesteixen Prada, els treballado­rs obtenen ‘nada’” es feia ressò de la famosa pel·lícula

 ?? . ?? La gran dama de
Manhattan. Anna Wintour, icona de la moda, directora de Vogue, executiva molt influent i responsabl­e global de continguts i emblema de Condé Nast, corporació propietàri­a del The New Yorker
. La gran dama de Manhattan. Anna Wintour, icona de la moda, directora de Vogue, executiva molt influent i responsabl­e global de continguts i emblema de Condé Nast, corporació propietàri­a del The New Yorker

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain