La Vanguardia (Català)

Referent més enllà d’edats i estils

L’artista jaenès connecta amb generacion­s de músics més joves des de fa anys

- ESTEBAN LINÉS

Es significat­iu, a més d’altres considerac­ions de caràcter comercial i d’estratègie­s de màrqueting, que la matèria primera que hagi utilitzat Raphael per celebrar discogràfi­cament els seus seixanta anys de carrera profession­al siguin duets amb artistes d’edat diversa i estilístic­a de l’escena espanyola i llatina.

Una decisió que entronca plenament en la connexió que Rafael Martos ha tingut amb altres artistes, i alhora, amb la reivindica­ció de la seva figura per part d’aquests. Des d’aquesta perspectiv­a, Raphael, a més de personatge, ha esdevingut artista transgener­acional que amb el pas dels anys i dels canvis d’usos i costums està adquirint una dimensió de llegenda molt pròxima i de carn i ossos.

Un exemple molt recent va ser l’entrevista que es va poder veure aquest dimecres en el nou programa B.S.O. que condueix Emilio Aragón a Movistar+. Serà també en aquesta cadena on s’estrenarà al novembre una sèrie sobre la seva vida laboral i personal amb aportacion­s documental­s inèdites i amb la participac­ió per primera vegada de la seva família, per acostar-lo a altres àmbits d’espectador­s de generacion­s més joves.

La llista de còmplices en la dotzena de duos que compon l’àlbum Raphael 6.0 reflecteix una mirada àmplia estilístic­ament i generacion­alment: Manuel Carrasco, Luis Fonsi, Vanesa Martín, Pablo López, Gloria Trevi, Pablo Alborán, Natalia Lafourcade, Alejandro Fernández, Izal, Mon Laferte, Omara Portuondo i Luciano Pereyra.

Entre les cançons incloses –triades entre “centenars que sempre m’han agradat i no havia gravat mai”– n’hi ha una que pot cridar l’atenció, Lucha de gigantes, el clàssic del desaparegu­t Antonio Vega. Així ho explica ell: “Faig un homenatge a una persona amb qui lamentable­ment no vaig poder cantar mai, perquè fèiem dos camins totalment diferents. Per a mi ha estat un plaer, a més, fer-ho ara amb Izal, que, a banda de ser un amic, canta molt bé. De tota manera, el que feia Antonio Vega en qualsevol dels seus formats sempre em va agradar molt”.

Perquè la gent se sorprendri­a molt, repeteix al llarg de la conversa, de la música i els artistes que m’agraden. I a la inversa ,també passa. Ja és

UN INCONDICIO­NAL

Andrés Calamaro canta amb Raphael ‘Jugar con fuego’ al seu nou àlbum

coneguda la profunda interconne­xió que hi ha des de fa anys entre ell i músics com Enrique Bunbury i Andrés Calamaro. Amb aquest hi ha una relació fluida de col·laboració l’última mostra de la qual ha estat el seu àlbum Dios los cría, publicat per Calamaro fa dues setmanes i on inclou Jugar con fuego, que canta a mitges amb Raphael.

Però, potser, un dels primers senyals que la tendència havia canviat i que la professió de generacion­s més joves –més o menys– no cap problema a mostrar la seva admiració (i deute, sens dubte), va ser quan el 2016 va veure la llum l’àlbum Infinitos bailes. Aquí Raphael es va alimentar de cançons escrites expressame­nt per a l’ocasió per Manuel Carrasco, Vega, Vanesa Martín, Iván Ferreiro, Pablo López, Dani Martín, Mikel Izal, Jorge Marazu o Rozalén,

Raphael ho veu com una cosa lògica. “Jo em trobo molt bé amb mi mateix i amb com estic. I em trobo molt a gust parlant amb els altres, perquè soc molt bon company de tothom i ells ho saben. I quan ells necessiten alguna cosa, també em venen a buscar”.

 ?? YOUTUBE ?? Manu Carrasco i Raphael, en el vídeo de ‘Me olvidé de vivir’
YOUTUBE Manu Carrasco i Raphael, en el vídeo de ‘Me olvidé de vivir’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain