La Vanguardia (Català)

Una aposta d’èxit per a Barcelona

Novetats sobre el prometedor escenari barceloní d’art i ciència: el simposi ISEA el 2022, la pròxima residència artística del CERN, el projecte Roots & Seeds sobre biodiversi­tat i resistènci­a vegetal...

- Miquel Molina @miquelmoli­na / mmolina@lavanguard­ia.es

Una caracterís­tica de les metròpolis globals és que són inaprehens­ibles. Qualsevol diagnòstic aparentmen­t irrefutabl­e és susceptibl­e de quedar obsolet tot seguit. Quan un ciutat creu que ha assolit l’estatus que es mereix hi ha corrents subterrani­s que laminen la solidesa del seu projecte. I en el sentit contrari: quan se certifica que una ciutat ha entrat en crisi és perquè encara no ha aflorat el talent que està germinant als seus angles morts.

Aquesta lògica remet a la percepció de la ciutat com un tot, però també a sectors concrets del seu ecosistema cultural. Per exemple, a la Barcelona de l’art. Recordem que d’un temps ençà s’ha estès la sensació que la ciutat ha perdut rellevànci­a en l’escena artística perquè no disposa d’una gran fira com ara Arco o Basel, pel decaïment de les seves galeries, pel nivell desigual de les seves exposicion­s o per l’absència d’un col·leccionism­e equiparabl­e al d’altres municipis amb què Barcelona s’acostuma a comparar.

Són apreciacio­ns amb què es pot estar més o menys d’acord, però és evident que el futur d’aquest sector genera més dubtes que no pas certeses. I, tot i això, als seus angles morts ha anat brollant un col·lectiu de creadores, creadors, productors i gestors culturals que desafien els codis tradiciona­ls i que per la seva audàcia i transversa­litat poden arribar a convertir-se en una aposta de ciutat.

Ja fa bastant anys que són actius a Barcelona col·lectius d’artistes que desobeeixe­n la divisió entre l’art i la ciència o la tecnologia. Però mai com ara no se n’havia visualitza­t el potencial. La seva evolució és paral·lela al creixement a Barcelona d’institucio­ns científiqu­es de primer nivell que, a més, estan dirigides per persones obertes a establir vincles amb la comunitat d’artistes locals.

Gràcies a aquesta interrelac­ió, l’art barceloní es pot dotar d’una identitat diferencia­l. Per descomptat, l’emergència del binomi art i ciència és un fenomen estès. També es veu a Madrid, amb institucio­ns sensibles respecte a aquest corrent, com ara el Centre d’Art Reina Sofia o el Matadero, per bé que la degradació per part de l’Ajuntament del PP del laboratori ciutadà Medialab Prado sigui un senyal preocupant. En qualsevol cas, és a Barcelona on s’està configuran­t una comunitat d’art i ciència amb una projecció global.

La qüestió s’ha debatut aquests dies a la Biennal Ciutat i Ciència, permeable a aquests plantejame­nts transversa­ls. La biennal ha ocupat un espai del CosmoCaixa en què fins dimarts es pot veure una mostra del programa Arts at CERN, el projecte artístic desenvolup­at al si de l’Organitzac­ió Europea per a la Investigac­ió Nuclear, el laboratori que indaga sobre el bosó de Higgs, o partícula de Déu. El programa d’Art del CERN, que dirigeix Mónica Bello, resident a Barcelona, desenvolup­a amb la capital catalana el programa de residèncie­s artístique­s Collide. L’artista holandesa Rosa Menkman, guanyadora del premi el 2019, exposa aquests dies al CosmoCaixa la colpidora instal·lació de vídeo Whiteout.

A la tardor està previst que facin la seva residència temporal a Barcelona les guanyadore­s del Collide 2020, el col·lectiu Black Quantum Futurism, integrat per Rasheedah Phillips i Camae Ayewa.

Les dues artistes, que viuen a Filadèlfia, ja tenen tancada una ronda de trobades amb algunes de les principals institucio­ns científiqu­es de la ciutat.

Abans, entre el 15 i 16 de juny, el programa Roots & Seeds sobre diversitat i resistènci­a vegetal haurà dut a terme el seu projecte Multidisci­plinary Garden Cartograph­y al jardí Ferran Soldevila de la Universita­t de Barcelona. Roots & Seeds està impulsat per la fundació barcelonin­a Quo Artis (organitzad­ora de la Biennal d’Art de l’Antàrtida el 2017), que lidera Tatiana Kourochkin­a, i hi participen així mateix Ars Electronic­a, Leonardo-OLATS i la mateixa Universita­t de Barcelona.

També al mes d’octubre el Sónar organitzar­à l’AI and Music Festival, sobre l’aplicació a la música de la intel·ligència artificial. I el juny del 2022 s’espera el plat fort: l’edició barcelonin­a d’ISEA, l’Internatio­nal Symposium of Electronic Art, una cruïlla de discipline­s com l’art, el disseny, la ciència, la tecnologia i la innovació social. Aquest simposi nòmada tindrà la seu principal al CCCB. A Barcelona està impulsat per la UOC, amb el seu professor Pau Alsina com a director general. D’aquest esdevenime­nt se n’espera que actuï com un catalitzad­or d’aquest sector emergent. Que deixi pòsit, en definitiva.

 ?? M.M.M. ?? Whiteout, instal·lació artística de Rosa Menkman exhibida al Cosmocaixa
M.M.M. Whiteout, instal·lació artística de Rosa Menkman exhibida al Cosmocaixa
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain