La Vanguardia (Català)

Bacteris al rescat dels Mèdici

Uns curiosos restaurado­rs tornen l’esplendor a la Sagristia Nova de les Capelles dels Mèdici a Florència

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

A Florència, uns curiosos restaurado­rs han tornat l’esplendor a la Sagristia Nova de les Capelles dels Mèdici, dissenyada i concebuda per Miquel Àngel. Es tracta de tres tipus de bacteris diferents, capaços d’eliminar les taques tan profundes que gairebé deu anys de treballs de neteja i restauraci­ó havien estat impossible­s d’esborrar. “Eren unes taques que feien nosa als ulls. Trencaven l’harmonia visual del lloc”, explica Monica Bietti, l’anterior directora del Museu de les Capelles dels Mèdici a Florència, que va decidir arrencar el projecte el 2013.

Les primeres taques van començar a ser visibles ja a finals del segle XVI, dècades després que el mestre renaixenti­sta abandonés, el 1534, la Basílica de Sant Llorenç, on hi ha unes obres mestres que va començar per voluntat de Giovanni di Lorenzo de Mèdici, Lleó X. El primer papa del més poderós llinatge florentí volia un lloc majestuós per enterrar la seva família, incloent-hi el seu pare, Lorenzo el Magnífic, el tercer de la dinastia i un dels més importants homes polítics del Renaixemen­t. Lorenzo està enterrat en una tomba més modesta, sota la Madonna dels Mèdici.

El grup de dones al capdavant de la restauraci­ó de la Sagristia Nova es va adonar al final que per a aquestes taques, que no sabien com s’havien produït, necessitav­en una ajuda externa. Llavors, el novembre del 2019, van cridar els experts del Consell Nacional d’Investigac­ió (ISPC-CNR) italià, que van ser capaços d’identifica­r les substàncie­s que havien danyat la superfície d’unes obres que al llarg de 500 anys havien estat copiades i calcades en innombrabl­es ocasions, per la qual cosa hi havia taques de residus orgànics i altres de procedènci­es diferents, com fosfats, guix, traces de silicats o traces d’oxalat de calci.

Això va ser suficient per a la biòloga Anna Rosa Sprocati, de l’Agència Nacional italiana per a Noves Tecnologie­s, que d’una col·lecció de gairebé mil soques bacteriane­s al seu laboratori en va escollir onze per portarles a la Basílica de Sant Llorenç i provar en un marbre d’assaig quines serien les més adequades per a aquesta delicada operació.

Les tres finalistes que van ser utilitzade­s són un tipus de bacteris molt famolencs, paquets de cèl·lules de les soques Serratia ficaria SH7, Pseudomona­s stutzeri CONC11 i Rhodococcu­s sp Z-CONT, que van ser immobilitz­ades en un gel especial per mantenir la humitat adequada i retirar-lo fàcilment sense deixar cap mena de residus.

El lloc més difícil va ser la tomba del principal culpable de les incòmodes taques, el sarcòfag on hi ha enterrat Alessandro de Mèdici, a qui van sepultar al costat del seu pare Lorenzo di Piero, duc d’Urbino, sense que el cos fos eviscerat correctame­nt. “Alessandro va ser el menys afortunat de tota la dinastia, era molt odiat en vida, i va morir assassinat en una conjura del seu propi cosí”, comenta Paola d’Agostino, directora dels Museus del Bargello, que gestionen les Capelles dels Mèdici.

Al llarg dels segles va penetrar en els marbres de Miquel Àngel fins ara, que ha estat una menja per al bacteri més golafre, l’SH7. “En aquest cas vam posar dues vegades el gel al sarcòfag, durant dues nits, i després retirant la massa ja es veien claríssim els resultats”, celebra la biòloga Sprocati.

La Sagristia Nova és l’últim projecte florentí de Miquel Àngel abans que decidís abandonar per sempre la ciutat. Va iniciar el projecte el mes de novembre del 1519 sota les ordres de Lleó X. Durant el setge de Florència, deu anys més tard, l’artista va defensar la llibertat de la seva ciutat contra els Mèdici i Carles V però després del final del conflicte, els Mèdici, a través del seu segon papa Climent VII, el van perdonar amb l’esperança que pogués acabar la magnífica feina. Les últimes tombes construïde­s van ser les del duc d’Urbino –la figura a qui Maquiavel va dedicar El príncep– i Giuliano, duc de Nemours, i s’hi destaquen uns dels més poderosos grups d’escultures del geni renaixenti­sta que represente­n el Dia i la Nit i l’Alba i el Crepuscle. “Miquel Àngel estava molt orgullós d’aquestes escultures però tenia un odi profund per Alessandro de Mèdici, el primer duc de Florència–relata D’Agostino–, i no volia completar una obra d’un món que ja no compartia”.

 ??  ?? Mans a l’obra
La restauraci­ó de les Capelles dels Mèdici s’ha fet després de provar quins bacteris eren més adequats. A dalt, un tros de l’altar després de les proves amb diferents bacteris, a baix, amb el gel abans de decantarse pels tres escollits que han permès esborrar unes taques difícils
Mans a l’obra La restauraci­ó de les Capelles dels Mèdici s’ha fet després de provar quins bacteris eren més adequats. A dalt, un tros de l’altar després de les proves amb diferents bacteris, a baix, amb el gel abans de decantarse pels tres escollits que han permès esborrar unes taques difícils
 ?? GENTILEZA DEL CNR ?? La diagnosi. Una experta realitza una prova sobre l’estàtua que representa l’alba sobre el monument de Lorenzo, duc d’Urbino
GENTILEZA DEL CNR La diagnosi. Una experta realitza una prova sobre l’estàtua que representa l’alba sobre el monument de Lorenzo, duc d’Urbino
 ?? ENEA ??
ENEA
 ?? ENEA ??
ENEA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain