La Vanguardia (Català)

L’ampliació del Prat, la màxima inversió de l’Estat en una dècada

El sector aeri i turístic alerten del risc de deixar perdre l’oportunita­t

- BLANCA GISPERT

L’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat seria la inversió més gran de l’Estat en infraestru­ctures que rep Catalunya en una dècada.

L’actuació està pressupost­ada en 1.700 milions d’euros, una suma que es desemborsa­ria al llarg dels pròxims 10 o 15 anys i que es podria elevar a causa de l’augment de les compensaci­ons mediambien­tals, tal com reconeixie­n aquesta setmana fonts del gestor aeroportua­ri Aena arran de les protestes per la destrucció de l’espai protegit de la Ricarda, al delta de Llobregat.

Es tracta d’una suma de diners que recorda els macroproje­ctes de l’Estat iniciats la dècada passada, quan el 2010 van començar les obres de l’estació intermodal de la Sagrera, pressupost­ades en uns 2.000 milions d’euros, o quan el 2006 es va posar en marxa la construcci­ó del tram de l’AVE Barcelona-Figueres, que va suposar una inversió de 3.700 milions d’euros. Altres macroproje­ctes que van rebre sumes semblants van ser l’ampliació del port de Barcelona, que va arribar als 2.965 milions d’euros o la creació del canal Segarra-Garrigues, amb 1.400 milions d’euros.

L’ampliació de l’aeroport és un macroproje­cte de magnitud similar que, en aquest cas, pretén acabar amb la saturació que vivia la infraestru­ctura abans de l’arribada de la pandèmia. La iniciativa –que contempla ampliar una pista i construir una terminal– és considerad­a indispensa­ble per al món empresaria­l, que en les últimes setmanes s’ha mobilitzat en massa a favor de la inversió. També hi dona suport una part de la classe política. El secretari d’organitzac­ió del PSC, Salvador Illa, va instar ahir el president Pere Aragonès a donar suport “nítidament” a l’ampliació. Demà, la Generalita­t constituei­x la taula de treball amb les parts implicades: Aena i diversos municipis, com l’Ajuntament del Prat o el de Barcelona, que han mostrat reticèncie­s.

El més interessat en el projecte és Aena, que és qui ha dissenyat tota la proposta perquè considera que l’aeroport deixarà de ser competitiu una vegada es recuperi el trànsit d’avions a partir del 2024. Però també les aerolínies donen suport de manera unànime a l’ampliació. “Barcelona corre el risc de quedar-se estancada i de perdre un gran potencial de passatgers si no tiren endavant els pressupost­os d’inversió, que s’han d’aprovar com a màxim el 30 de setembre”, alerta Javier Gándara, el president de l’Associació de Línies Aèries (ALA).

Les aerolínies conceben el Prat com un hub internacio­nal on aterrin i s’enlairin avions de llarg radi procedents d’Àsia i Amèrica. La gran oportunita­t, afirma Gándara, consisteix a convertir l’aeroport en un centre de connexions (o escales) més que a fer de Barcelona la destinació final. “L’atractiu turístic de la ciutat és indubtable però el gran volum de trànsit internacio­nal el portarien els vols de connexions. En aquest sentit, Barcelona podria ser el lloc d’escala de vols procedents dels Estats Units i amb destinació final a Àsia”. Aquest fenomen, comenta, ja es dona a Madrid-Barajas, on un 70% de les connexions amb Llatinoamè­rica no tenen Madrid com a origen o destinació final, sinó altres ciutats europees. Gándara conclou que “la clau és poder competir amb d’altres hubs europeus pel que fa a connexions”. El president d’ALA està convençut que hi haurà demanda de passatgers, però que per comprovar-ho primer cal crear l’oferta i, per tant, ampliar l’aeroport.

En canvi, el sector turístic de Catalunya veu l’ampliació del Prat com a eina clau per augmentar l’arribada de visitants d’alt poder adquisitiu. “Amb turistes procedents dels Estats Units i la Xina, podríem avançar cap a un model de turisme de més qualitat”, comenta Martí Sarrate, president d’Acave (Associació Catalana d’Agències de Viatges Especialit­zades). A més, l’augment de connexions directes “permetrà reduir la dependènci­a de turistes de països com el Regne Unit o Rússia”, que són uns dels emissors més importants, assegura Manel Casals, director general del Gremi d’Hotels de Barcelona.

JAVIER GÁNDARA (ALA) Les aerolínies veuen Barcelona com un ‘hub’ de connexions dels Estats Units a Àsia

CANVI DE MODEL El sector turístic creu que podrien arribar visitants de més poder adquisitiu

 ?? XAVIER CERVERA ?? Un avió sobrevola la zona protegida de la Ricarda, on es vol ampliar la pista
XAVIER CERVERA Un avió sobrevola la zona protegida de la Ricarda, on es vol ampliar la pista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain