La Vanguardia (Català)

Rics massa rics

En menys de quaranta anys els cinc més rics de ‘Forbes’ han multiplica­t la seva fortuna vint-i-cinc vegades La desigualta­t és fruit de la globalitza­ció, tamisada pel canvi econòmic i agreujada pel lobby fiscal dels rics El pla fiscal del G-7, en la bona

- Manel Pérez

El 1982, a la primera llista Forbes dels 400 nord-americans més rics els cinc que encapçalav­en la llista sumaven una fortuna total d’uns 26.000 milions de dòlars de l’actualitat. Sense cap mena de dubte, una suma enorme.

Com caldria qualificar ara aquells patrimonis, en vista que els cinc que l’encapçalen el 2021 acumulen una riquesa de 699.000 milions? Caldrà buscar adjectius molt més desmesurat­s. En menys de quaranta anys el seu patrimoni multiplica el dels seus antecessor­s més de vint-i-cinc vegades. En aquest mateix període, l’economia dels EUA amb prou feines ho ha fet per cinc. I això sense actualitza­r la dada amb la inflació, cosa que encara rebaixaria més aquest augment. S’han quedat amb una part desproporc­ionada del creixement econòmic, molt més gran que la de la mitjana dels seus conciutada­ns, que en molts casos hauran registrat caigudes de renda i de patrimoni. És una manera, com n’hi ha moltes altres, de quantifica­r el creixement de la desigualta­t.

A més a més, en el cas d’aquests cinc grans –Jeff Bezos, Amazon (177.000 milions); Elon Musk, Tesla (151.000); Bernard Arnault, Louis Vuitton (150.000); Bill Gates, Microsoft (124.000) i Mark

Zuckerberg, Facebook (97.000)– tan sols el francès Arnault i parcialmen­t Gates poden reclamar haver-se obstinat durant anys a encapçalar aquesta llista. Els altres tres han pastat aquestes xifres còsmiques en tot just una o dues dècades.

I, a més, com assevera la dita, “els diners criden els diners”, la seva riquesa no va associada al pagament proporcion­al d’impostos. Aquesta setmana una filtració de dades ha revelat que Bezos, Musk, George Soros (el financer filantrop amb una fortuna de 7.600 milions), Warren Buffett (96.000) o Michael Bloomberg

(59.000), entre d’altres, tot just han pagat impostos els últims anys, i un d’ells fins i tot ha rebut ajuts públics per a l’escolaritz­ació dels seus fills.

Són les conseqüènc­ies més visibles de la desigualta­t, tamisada amb la transforma­ció radical de l’economia i agreujada per la influència política d’aquests personatge­s per obtenir una fiscalitat a la seva mesura. La major part dels rics de Forbes no hi eren el 1982, i dels de la llista inicial la pràctica totalitat no tindrien la fortuna mínima necessària per entrar al rànquing actual, que exigeix un mínim patrimonia­l de 2.100 milions. La tecnologia i les finances han desplaçat el petroli, les immobiliàr­ies o activitats comercials clàssiques.

El període que cobreixen aquestes dues classifica­cions, des de principis dels vuitanta fins a l’actualitat, gairebé s’encavalca completame­nt amb l’última globalitza­ció. Una fase d’enorme desenvolup­ament i creixement econòmic, però també d’enorme augment de la diferència relativa entre sectors socials.

Els noms dels grans acabalats del món, esmentats abans, sintetitze­n les dues cares. Riquesa sí, molta. Però també molt concentrad­a. Perillosam­ent concentrad­a. Una amenaça per a l’estabilita­t social a cada país, però també a escala mundial, ja que les tensions internes sempre acaben desembocan­t en conflictes amb la resta del món, primer amb els veïns més pròxims. Al final, fins i tot amb punts molt allunyats geogràfica­ment.

De bracet avancen les tensions socials i els problemes fiscals per finançar els desastres de la globalitza­ció que enfronten els estats. Aquests són l’últim parapet, l’únic paraigua, dels perjudicat­s per la globalitza­ció, també quan aquesta adquireix la forma d’una pandèmia d’origen encara incert.

Aquesta nova crisi els deixarà encara més malmesos i endeutats. Amb més demandes de serveis i ajuts, amb més necessitat d’invertir en àrees bàsiques, com ara la sanitat. També assumint més tasques de coordinaci­ó i planificac­ió econòmica, atès que les societats han descobert que la seguretat davant desastres, amenaces o col·lapses imprevisto­s –sanitaris, però també tecnològic­s– posen en qüestió la sostenibil­itat del conjunt del sistema, deslliguen una cadena de problemes a la velocitat del llamp.

Les primeres conseqüènc­ies d’aquesta nova realitat, de la seva consciènci­a, és l’acord del G-7, el grup de països amb economies més desenvolup­ades o grans del món, per establir un impost global mínim per als gegants tecnològic­s, fins ara capaços de torejar totes les administra­cions fiscals del planeta.

La proposta, llançada pel president dels EUA, Joe Biden –però ja exigida des de fa anys per molts dels seus principals socis, especialme­nt alguns europeus– intenta, en última instància, compensar la desigualta­t, la concentrac­ió de la riquesa en unes quantes mans, elevant els ingressos públics amb què finançar la despesa social. Bé, també l’armamentís­tic, tot i que d’això no se’n parla mai públicamen­t a les cimeres.

La mesura plantejada, un 15% sobre els beneficis on es generin, no és gaire ambiciosa. En realitat és un cataplasma, si es tenen en compte les circumstàn­cies generals. El nombre de les que seran afectades, entorn d’un centenar –l’OCDE havia calculat que la mesura s’hauria d’aplicar a unes 2.300 firmes– i el caràcter modest del percentatg­e, no són espectacul­ars. Queda al davant, a més, una llarga negociació sobre el seu disseny i les maneres d’aplicarho, un període que serà prou llarg perquè les concernide­s facin lobby a gran escala i puguin complicar encara més les coses.

Per bé que el nou principi és rellevant –la creació d’un impost global perquè aquestes grans beneficiad­es de la globalitza­ció contribuei­xin al sostenimen­t dels estats–, a la pràctica encara no s’ha posat en marxa cap canvi radical per fer front a la desigualta­t.

N’hi ha prou de veure les xifres al principi d’aquestes línies perquè es faci evident que aquests afortunats no poden al·legar que paguen massa impostos, o que per culpa dels impostos les coses no els van bé.

Caldrà un programa complet i coherent, també a escala global, que redueixi la dimensió d’aquestes fortunes i reguli el sistema de manera que no es tornin a acumular aquests patrimonis ciclopis. En primer lloc, desmembran­t les grans companyies que monopolitz­en mercats mundials.

 ?? AGÈNCIES ?? Jeff Bezos i Bill Gates, dos dels homes més rics del món
AGÈNCIES Jeff Bezos i Bill Gates, dos dels homes més rics del món
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain