La Vanguardia (Català)

La vella il·lusió de terres amigues

- Sergi Pàmies

L’Eurocopa ha començat amb les servituds pròpies de la pandèmia i el potencial identitari de les competicio­ns de seleccions. No parlo de la manera de viure l’adhesió a la selecció espanyola a Catalunya, que confirma que el sentit de pertinença és l’extensió d’altres passions ideològiqu­es i sentimenta­ls. La litúrgia dels himnes continua tenint, malgrat els aforaments parcials, una intensa càrrega emocional. Orfe de lletra, l’himne d’Espanya manté la dimensió abstracta i paranormal d’haver substituït els versos per un seguit d’onomatopei­es fàcils de reduir a caricatura casernària.

Els himnes també competeixe­n. Hi ha melòmans entusiaste­s d’Itàlia, Rússia, Anglaterra, França o Portugal als quals no els fa res perdre’s els partits però que devoren el moment de la interpreta­ció dels himnes. L’aurèola de la competició també evoluciona. Enguany, amb la renúncia a un únic país amfitrió, que és un caprici de quan Michel Platini era una figura respectada. Una figura que després va quedar devaluada per condemnes de corrupció i l’erosió devastador­a de la pena mediàtica. Platini era l’expressió d’un tipus d’identitat europea basada en l’acumulació d’orígens i talents. Ara veiem que fins i tot una selecció com Rússia nacionalit­za un brasiler com Fernandes. El cas de França va més enllà de la majoria d’estadístiq­ues nacionals i, igual que Holanda, proposa una diversitat d’orígens que exacerba la ràbia dels que encara van al camp a treure a passejar les pulsions racistes.

“Soc un francès negre però soc un francès”, deia Lilian Thuram, un dels exemples més eficaços per desmentir el tòpic de la ignorància i la indiferènc­ia dels profession­als d’elit. Tot i haver-se multiplica­t com a portaveu de l’antiracism­e favorable a una revisió autocrític­a del passat, Thuram encara ha de remar per combatre no solament els odis xenòfobs més primaris sinó també les posicions, aparentmen­t més moderades i sofisticad­es, dels que afirmen que no s’identifiqu­en amb una selecció “plena de negres”.

La convulsió política, social i cultural que avui viu França és la conseqüènc­ia d’una acumulació de fracassos agreujats per propagande­s simplifica­dores. L’any

A la selecció espanyola sembla que les polèmiques no tenen tant a veure amb l’ADN com amb el club d’origen

2018 encara es discutia la llista de selecciona­ts. Que només hi haguessin quatre titulars “francesos purs” encenia el supremacis­me dels al·lèrgics a l’evidència. Aquell any –la proporció es manté– l’équipe de France comptava amb francesos amb orígens al Congo, Filipines, Mali,

Camerun, Martinica, Marroc, Senegal, Espanya, Guinea, Togo, Angola, Alemanya, Portugal, Algèria, Mauritània, Tunísia, Guadeloupe i França.

A la selecció espanyola, en canvi, sembla que les reaccions furibundes no tenen tant a veure amb l’ADN com amb el club d’origen. Avui, primer partit de la selecció sota els efectes de la vacuna contra la covid (gestionada com un homenatge a l’antropolog­ia matussera nacional) i amb l’enigma identitari de saber si és metafísica­ment i físicament tolerable guanyar o jugar bé sense cap selecciona­t del Reial Madrid. L’Eurocopa és un negoci, sí, però ¿conserva alguna connexió amb el continent en eterna construcci­ó que afirma representa­r? Indicis de resposta en la ironia de l’escriptor Jean Mistler: “Europa estaria pràcticame­nt acabada si els francesos passessin una hora menys al bar i els alemanys una hora més al llit”.

 ?? FRANCOIS MORI / AP ?? Els jugadors de la selecció francesa són d’orígens molt diversos
FRANCOIS MORI / AP Els jugadors de la selecció francesa són d’orígens molt diversos
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain