La Vanguardia (Català)

FALTEN PLACES D’FP “En faig 17 i no em puc passar un altre any avorrida al sofà”

-

La llista d’espera estarà viva fins a l’octubre i s’anirà reduint a mesura que hi hagi vacants

A Barcelona hi ha uns 16.000 joves entre 16 i 17 anys que no estan matriculat­s en cap ensenyamen­t

• L’adjudicaci­ó de 4.500 places extraordin­àries es va tancar dijous • Dilluns Educació informarà sobre el resultat del procés de l’oferta • Els joves sense plaça confien que hi hagi gent que no es matriculi o abandoni

La Carla confia que la setmana que ve algun noi o noia amb plaça assignada no es matriculi als centres on ella té dipositade­s les esperances. O bé que, començat el curs, algun estudiant renunciï, amb el motiu que sigui, perquè no és el seu fort, perquè no li agrada, perquè l’horari no el convenç... i llavors quedi un seient que ella pugui ocupar. No seria estrany: 4 de cada 10 deixa el grau mitjà, i sol fer-ho els primers mesos.

La Carla no ha entrat a la convocatòr­ia extraordin­ària de places d’FP que es va tancar dijous. L’Erik sí que ha entrat, a Microinfor­màtica

i Xarxes al Sant Nicolau de Terrassa, on volia, i és feliç. Igual que en Donaiber, també de 16 anys, al mateix cicle, però a l’institut Sant Joan ( Barcelona). A la germana d’aquest últim, la Dimi, de cicle superior, la van avisar d’una escola concertada on havia deixat els papers, però seguirà classes en línia a causa del cost.

El Departamen­t d’Educació va obrir 4.500 places extraordin­àries quan va veure la forta demanda amb la voluntat de no deixar ningú enrere. La preinscrip­ció va ser de 96.343 persones, cosa que inicialmen­t en deixava 28.176 sense plaça. Després, amb l’ampliació de places (4.500) i la renúncia d’assignacio­ns per part d’estudiants que han triat opcions diferents de la formació profession­al aquesta xifra ha anat baixant, tot i que no se sap encara quant.

En tot cas, la demanda, incrementa­da en més d’un 23% ha desbordat qualsevol planificac­ió prèvia. Als alumnes amb una continuïta­t natural en cicles formatius se’ls han sumat estudiants potencials de més edat (un augment d’un 21%). Però la regulació impedeix de canviar els requisits d’entrada, i afavoreix els alumnes de menys edat. L’accés és per nota, per a tothom.

Dilluns vinent Educació informarà sobre el resultat de l’oferta i la demanda. El procés continua amb les matriculac­ions la setmana que ve i la llista d’espera anirà corrent –fins a l’octubre– a mesura que hi hagi renúncies o abandoname­nts.

Malgrat l’eventualit­at d’aquest any, la situació no és nova. L’abandoname­nt escolar prematur a Catalunya és d’un 17,4%. La taxa de no escolaritz­ació només a la província de Barcelona arriba a un 14,3%. En números absoluts significa que hi ha uns 16.000 joves d’entre 16 i 17 anys que no estan matriculat­s a cap ensenyamen­t, segons els càlculs de la Diputació de Barcelona.

Carla Santos (16 anys) va deixar el batxillera­t artístic el curs passat tot just començar. Aquest llarg any, estirada al sofà de casa, ha pensat sobre el seu futur, que vol que sigui estudiar Administra­ció i Màrqueting o Auxiliar

Les gestions són complexes; tres noies han perdut la plaça per no haver-se matriculat dins el termini

d’Infermeria. Com que no va entrar, al setembre va ampliar el rang de centres i especialit­ats (estètica, entre les opcions). “Em van agafar en un concertat que jo no sabia que havia de pagar”.

En rebutjar la plaça va perdre l’oportunita­t d’anar a l’extraordin­ària, segons li van dir a l’Andreu Nin del Vendrell, on vol entrar. “Hi he anat sis vegades perquè em diguin què he de fer. Hi ha sempre molta gent i es posen nerviosos”, explica. Si finalment no li cau una plaça seguirà un curs en línia, dels oferts per la Generalita­t. “A l’octubre en faig 17 i no puc passar un altre any avorrida al sofà”, sospira.

Falomé Vargas (18 anys), amb un batxillera­t de 6,55, volia estudiar un grau de l’àmbit sanitari al Castellarn­au (Sabadell). A la preinscrip­ció de juny, una incidència del sistema informàtic va anul·lar per error la seva nota. “Alarmats perquè no sortia a les llistes vam trucar a la seva escola, a l’Ajuntament, a Serveis Territoria­ls...”,

explica la seva mare, Paola Llumiquing­a. Els alumnes afectats per aquest error informàtic tenien un període d’al·legacions. “No sabia què havia de fer i després de molts dies m’ho va dir el Síndic: esperar al setembre”, explica la Falomé. Arribat el dia 8, que es va obrir el període extraordin­ari, va peregrinar per sis centres. I també va demanar Educació Infantil, especialit­at en què solen sobrar places. No aquest any.

Ara l’adolescent queda en espera de veure les assignacio­ns del grau superior, no pot anar a la universita­t, ja que no es va presentar a les proves d’accés. Una amiga que treballa al Servei d’Ocupació li ha dit que l’informarà sobre cursets perquè, tot i que no estan validats per Educació, sempre li donaran coneixemen­ts. Els temors de la Falomé es dissiparan aviat i, segons informa Educació a aquest diari, tindrà una bona notícia dimarts.

“La gestió per fer la preinscrip­ció de cicles és complexa i algunes famílies tenen moltes dificultat­s”, indica M. José Jiménez, secretària acadèmica de l’Institut Bonanova. Els centres ajuden com poden. “Tres noies que tenien plaça assignada en un cicle de química s’han quedat fora perquè no van formalitza­r la matrícula”, explica José Luis Durán, director de l’Escola del Treball. “Altres anys podíem ajudar, però aquest curs, amb totes les classes amb 33 alumnes, és impossible”.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray s’ha compromès a millorar el procés per al pròxim curs.

 ??  ?? Falomé Vargas confia poder entrar al cicle de l’àmbit sanitari per al qual ha demanat una plaça
Falomé Vargas confia poder entrar al cicle de l’àmbit sanitari per al qual ha demanat una plaça

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain