La Vanguardia (Català)

El consell i els directius de Naturgy rebutgen l’opa

El 70% del capital decideix no vendre les accions i complica l’operació

-

L’opa d’IFM sobre el 22,7% de Naturgy està en l’aire després que el consell d’administra­ció i els principals accioniste­s decidissin no vendre.

Creix la incertesa sobre el resultat final de l’opa parcial llançada pel fons australià IFM sobre el 22,7% del capital de Naturgy. A la ja coneguda decisió dels accioniste­s de referència de no acudir a l’opa, es va afegir ahir el consell d’administra­ció: els consellers no vendran i la companyia no es desprendrà de la seva autocarter­a. Tampoc no vendran la trentena de directius que tenen accions. Amb això, pràcticame­nt el 70% del capital rebutja acudir a l’opa.

Després d’una reunió de dos dies, el consell d’administra­ció de Naturgy es va pronunciar ahir sobre l’oferta, tal com és preceptiu. Explícitam­ent no recomana als accioniste­s ni anar ni rebutjar l’opa, però dona a entendre que no ho aconsella. “El consell d’administra­ció, per unanimitat, opina que, des d’un punt de vista exclusivam­ent financer i en les circumstàn­cies actuals, el preu de l’oferta és raonable”, assenyala el fet rellevant tramès a la CNMV. “Tot i això –afegeix– també s’ha de valorar les altres observacio­ns de caràcter qualitatiu contingude­s en aquest informe, i especialme­nt les relatives al possible impacte de l’oferta en el govern corporatiu de la companyia. En qualsevol cas, correspon als accioniste­s decidir si accepten o no l’oferta, en funció dels seus particular­s interessos, tolerància al risc i horitzó temporal d’inversió”.

El grup que presideix Francisco Reynés destaca en el seu informe la possible afectació de l’entrada d’IFM en el govern corporatiu. El fons australià ha anunciat que, en cas d’aconseguir el seu objectiu, demanarà dos llocs en el conpendent­s sell, tal com tenen els altres accioniste­s de referència, però sense que això impliqui un augment del nombre de membres de l’òrgan de govern. Aquest fet, segons l’informe del consell, implicaria reduir el nombre de consellers independen­ts i contradiri­a les normes de bon govern. “No és possible –afegeix– conciliar la voluntat de l’oferent de reduir el nombre de consellers indeamb la d’obtenir representa­ció en les comissions en termes equivalent­s als d’altres accioniste­s amb participac­ions accionaria­ls semblants”.

IFM ofereix 22,07 euros per acció (ahir cotitzaven a 21,57) i està subjecta a l’obtenció d’almenys un 17% del capital. Al seu fullet presentat a la CNMV, admet tanmateix que també podria rebaixar el llindar mínim al 10%. Això sí, no tindria aleshores dret a dos consellers.

Tots els accioniste­s de referència han rebutjat acudir a l’opa. La societat Rioja, en la qual participen CVC i la família March, i el fons GIP ja van anunciar que no vendrien des del primer moment en què es va anunciar l’opa i després dels contactes preliminar­s amb IFM. Entre tots dos sumen un 40% del capital. Criteria, el primer accionista, va trigar una mica més a pronunciar-se, però al final va decidir no només no vendre sinó reforçar-se i va elevar la seva participac­ió al 26%. Sonatrach, que té gairebé un 4%, no ha fet una valoració en públic, però s’ha alineat amb la resta de grans accioniste­s.

Segons fonts del sector, el consell hauria preferit esperar a pronunciar-se fins a conèixer l’impacte real de les mesures del Govern central per frenar la pujada dels preus de la llum i el gas, però per llei havia d’emetre l’informe abans de diumenge.

Respecte a les mesures, l’informe assenyala que s’estan analitzant els impactes, “encara que en aquest moment és impractica­ble dimensiona­rlos”. Admet, no obstant això, que les mesures podrien afectar el compliment del pla estratègic 2021-2025 que, com tot pla, està subjecte al fet que es materialit­zin les hipòtesis d’escenari i regulatòri­es.

L’informe considera “raonable” l’oferta però alerta del possible impacte en el govern corporatiu

La companyia estudia l’impacte de les mesures del Govern central per frenar el preu de la llum

 ??  ?? Francisco Reynés, president de Naturgy
Francisco Reynés, president de Naturgy

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain