La Vanguardia (Català)

Gir a l’esquerra?

-

En aquesta secció hem recordat més d’una vegada que governar no és un exercici agradable. Cal arriscar i prendre decisions que poden ser antipàtiqu­es per a alguns electors. Hi ha molts governants que s’estimen més amuntegar les carpetes damunt la taula abans que abordar una possible solució per no ficar-se en problemes. Aquesta setmana, el Govern de Pedro Sánchez ha tingut una setmana intensa i ha pres iniciative­s transcende­nts. Ja hem parlat extensamen­t de l’aposta per la taula de diàleg, però, en canvi, és significat­iu altres apostes en matèria econòmica en què s’ha alineat clarament amb les posicions que més li han convingut a Unides Podem.

Les veiem. La primera és la pujada del salari mínim interprofe­ssional en la qual s’ha trencat l’idil·li amb la patronal. El Govern central havia aconseguit fins ara consensuar les principals mesures laborals amb la CEOE i els sindicats, però amb aquest increment no hi ha hagut manera. El governador del Banc d’Espanya també va mostrar ahir la seva oposició a la mesura. Sánchez ha fet seves les propostes de la vicepresid­enta d’UP, Yolanda Díaz.

La segona ha estat l’anunci de retallar els beneficis de les companyies elèctrique­s com a conseqüènc­ia del preu desorbitat de la llum. L’anunci no només ha provocat el malestar d’aquestes empreses, sinó que ja els ha provocat algunes caigudes importants al mercat borsari. Els ministres podemites feia molt de temps que demanaven mesures d’aquest tipus i finalment han vençut la resistènci­a dels seus companys de Gabinet del PSOE. I, per últim, la polèmica sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat. Per a Sánchez, el culpable no és cap altre que el Govern de la Generalita­t que no s’ha compromès a donar suport al pla, però el resultat final és que han triomfat les tesis d’UP, que és qui més l’ha combatut.

Si som davant un gir estratègic a l’esquerra o és conseqüènc­ia de la geometria variable de Sánchez se sabrà ben aviat, però el que es veu clar és que totes aquestes decisions van en la mateixa direcció. Com informa avui Juan Carlos Merino a La

Vanguardia, alguna cosa hi tindrà a veure el fet que s’acosti la negociació dels futurs pressupost­os.

 ?? Jordi Juan ?? Director
Jordi Juan Director
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain