La Vanguardia (Català)

Najib Bukele

President d’El Salvador

- Tomás Alcoverro

El Salvador és un dels països centreamer­icans amb una legislació més restrictiv­a en matèria d’avortament, on a més les dones són estigmatit­zades per aquesta pràctica.

Era llavors correspons­al a París, però no vaig escriure mai aquesta crònica. Els harkis, com es denominava els algerians que es van integrar en l’exèrcit francès d’ocupació durant la llarga i cruenta guerra amb l’FLN per la independèn­cia, es van refugiar a França després de la victòria dels nacionalis­tes. No eren pied noirs , sinó habitants del territori nord-africà la revolució del qual en la dècada dels cinquanta es va convertir en el gran símbol internacio­nal dels moviments d’alliberame­nt contra l’imperialis­me. Varen ser al voltant de cinquanta mil els harkis els que el 1962 van abandonar els seus pobles per refugiar-se a l’antiga metròpolis, encara que el seu nombre amb el temps ha arribat al voltant de mig milió de persones.

A Algèria els van considerar traïdors, i a França només el 1974 els van declarar excombaten­ts. En aquella època fins i tot no s’havien complert les promeses dels governants de París i la seva sort, a causa de la seva identitat àrab i religiosa, dificultav­a la seva inserció a l’antiga metròpolis. A Algèria van perdre tots els seus drets civils i polítics i de vegades se’ls comparava als col·laboracion­istes francesos sota l’ocupació nazi. A França, el drama dels harkis, aquests oblidats de la història, entre el silenci i l’assimilaci­ó, continua sent un tema debatut, amb una nombrosa bibliograf­ia com Per l’honor dels harkis.

A Beirut, a través del testimoni de primera mà del conserge del meu edifici, vaig conèixer també la desgràcia de la comunitat cristiana assíria, un minoritari grup arrelat a l’antiga Mesopotàmi­a que va haver d’abandonar en gran part l’Iraq quan els nacionalis­tes àrabs van vèncer l’exèrcit britànic que havia ocupat el país després dels acords de Sykes-Picot, arran de la derrota otomana en la Primera Guerra Mundial.

Al seu emocionant i bellíssim llibre Los siete pilares de la sabiduría, Lawrence

Abandonar els que han ajudat els ocupants és molt anterior a l’Afganistan

d’Aràbia, el nom de la qual era T. E. Shaw, confessa els seus remordimen­ts davant les maquinacio­ns colonialis­tes sobre aquests pobles. Tots els que van ajudar, es van comprometr­e a l’Orient Mitjà –fossin àrabs o kurds– amb els poders colonialis­tes van ser abandonats sense pietat quan van deixar de ser un simple peó estratègic. Fins i tot els maronites libanesos aliats d’Israel, després de la retirada jueva del sud d’aquella república llevantina, han patit l’abandoname­nt més complet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain