La Vanguardia (Català)

El Pentàgon admet el greu error de matar deu civils a Kabul, set nens

-

El Pentàgon va renunciar ahir a la nit a l’intent de dies anteriors de justificar la seva culpa en la mort de deu civils, set d’ells nens, en l’atac amb dron que el passat 29 d’agost va dirigir contra un presumpte militant de l’Estat Islàmic sospitós de portar explosius al seu cotxe. L’autoritat militar dels Estats Units, representa­da en aquest cas pel cap del comandamen­t central i general d’Infanteria Frank McKenzie, va admetre el “tràgic error” comès i es va disculpar pel múltiple encara que involuntar­i homicidi.

McKenzie va dir que van atacar el cotxe en qüestió “en la creença sincera” que representa­va una amenaça imminent. “Ara estic convençut que fins a deu civils, inclosos set nens, van morir tràgicamen­t en aquell atac. A més, considerem que és poc probable que el vehicle estigués associat amb l’Estat Islàmic-Khorasan (EI-K) o suposés una amenaça directa per a les nostres forces armades”, va afegir.

Després del tret des del dron, que venia com a resposta a l’atemptat de tres dies abans en el que membres d’EI-K havien segat la vida de 13 militars dels Estats Units i 170 ciutadans afganesos, Washington va defensar que l’acció va ser correcta malgrat els indicis de la mort de civils durant la mateixa. Més endavant, en concret hores abans de la commemorac­ió de l’11-S, The New York Times i The Washington Post van publicar sengles investigac­ions segons les quals tot apuntava que el conductor del cotxe atacat, i presumpte terrorista, era en realitat un afganès que havia cooperat amb una organitzac­ió humanitàri­a dels Estats Units.

Els suposats explosius que transporta­va eren pots d’aigua per a la seva família. I els adults i nens que eren amb ell quan el projectil va caure, civils innocents.

Les indagacion­s periodísti­ques, fonamentad­es en indagacion­s oficials, no van alterar d’entrada la versió oficial. Però això va canviar ahir. “Assumim la responsabi­litat i demanem disculpes”, va dir ahir el portaveu del Pentàgon.

L’autoritat militar dels Estats Units s’havia obstinat a defensar que l’acció va ser correcta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain