La Vanguardia (Català)

Doble condemna per avortar

Les dones que interrompe­n l’embaràs al Salvador pateixen discrimina­ció legal i estigma social

-

El 24 de novembre del 2011, la salvadoren­ca María Teresa Rivera es va despertar emmanillad­a a una llitera d’un hospital. El personal mèdic l’havia denunciat per practicar un avortament, encara que ella ni tan sols era conscient del seu embaràs. El seu últim record és que va sentir la necessitat d’anar al bany, on va acabar ensangonad­a i es va desmaiar. Havia patit una emergència obstètrica, una interrupci­ó espontània d’un embaràs que desconeixi­a i que l’ha perseguit la resta de la seva vida.

El Salvador té una de les lleis més restrictiv­es del món contra l’avortament. Està penat fins i tot quan és producte d’una violació o la vida corre perill. Pot comportar fins a 8 anys de presó, però a Rivera la van acabar condemnant a 40. “Van dir que havia matat el meu fill. Primer van dir que era un avortament, però després em van posar homicidi agreujat”, va explicar a Cossos condemnats ,un esdevenime­nt organitzat per Casa Amèrica Catalunya.

Rivera no va tenir accés a una defensa adequada ni a un judici just. “Som pobres, no tenim diners per pagar un advocat”, lamenta. Els que l’havien de defensar no van aportar proves, “no em van fer exàmens de cap mena”. Des del dia que va entrar a la presó, va ser exclosa pel personal i les altres preses. L’anomenaven “mala mare” i “menjanens”. Existeix una doble condemna per a les dones que avorten a El Salvador, especialme­nt si no tenen recursos. A més de la violència legal i sistèmica, l’estigma les acompanya per sempre. “Que aquestes dones estiguin preses és la punta de l’iceberg. Sota hi ha múltiples violències i una gran desigualta­t”, explica la filòsofa salvadoren­ca Margarita Morales.

Gràcies al suport d’organitzac­ions feministes i de drets humans, el seu cas va ressonar al voltant del globus. La van ajudar a pagar una defensa digna i a presentar un recurs amb què va aconseguir, després de quatre llargs anys i sis mesos entre reixes, que el jutge anul·lés la condemna. Però el malson no va acabar allà. “Quan surts de la presó, la societat et criminalit­za, t’assenyala, i t’insulta”, recorda. A més, no li arribaven els diners per alimentar el seu fill i la seva família no va voler saber res d’ella. El 2016, la Fiscalia va apel·lar el cas i, davant la por de tornar a la presó, la María Teresa va decidir escapar del país amb seu fill Óscar. Van fugir a Suècia, on van rebre protecció internacio­nal. Es va convertir en la primera dona al món a aconseguir asil per un cas d’avortament. “Em van rebre amb les portes obertes, va ser la primera vegada que no em vaig sentir discrimina­da”, afirma.

Des d’aleshores, no ha deixat d’alçar la veu per les seves companyes empresonad­es. “No serem completame­nt lliures mentre es continuï criminalit­zant les dones”. Mentre països com Mèxic, l’Argentina o Xile avancen cap a la despenalit­zació de l’avortament, continua sent una tasca pendent a l’Amèrica Central. Nicaragua, Hondures, la República Dominicana i Haití el condemnen sense excepcions. Al món, un 40% de les dones en edat reproducti­va no té garantit aquest dret, segons el

Center for Reproducti­ve Rights. Tot i això, la taxa d’avortament­s és molt semblant als llocs on sí que és legal. Les lleis restrictiv­es empenyen les dones pobres a avortar en la clandestin­itat. Més de trenta salvadoren­ques estan a la presó per homicidi, després de patir avortament­s espontanis o parts extrahospi­talaris. Davant la persecució i l’estigma, el moviment feminista reclama justícia.

Més de trenta dones salvadoren­ques són a la presó per avortar, sota acusació d’homicidi

 ??  ?? El Parlament va arxivar al maig la despenalit­zació de l’avortament
El Parlament va arxivar al maig la despenalit­zació de l’avortament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain