La Vanguardia (Català)

Sánchez fixa rumb als pressupost­os un cop reactivat el diàleg a Catalunya

L’Executiu posa en marxa la negociació dels comptes amb els grups parlamenta­ris

-

Després de la digestió dels indults als dirigents independen­tistes condemnats pel procés, molt menys pesada del que es van témer en un principi, i una vegada reactivada la taula de diàleg a Catalunya, amb èxit notable, a parer de la Moncloa, malgrat els negres nuvolots que la van amenaçar, Pedro Sánchez fixa el rumb cap al gran repte que té per a aquest trimestre final de l’any: l’aprovació dels pressupost­os generals de l’Estat del 2022.

Les emergèncie­s i crisis impreviste­s es continuara­n creuant en cada pas del camí –dirigents del PSOE admeten que l’alarmant pujada del rebut de la llum està suposant un desgast més important per al Govern central que no pas la factura dels indults–, però Sánchez ja dona per fet que aconseguir­à tirar endavant els nous comptes de l’any que ve. I amb la mateixa majoria parlamentà­ria que va avalar els pressupost­os ara en vigor. Una majoria, ja sense la possible participac­ió de Ciutadans, sustentada altre cop en Esquerra Republican­a de Catalunya (ERC) i en el Partit Naciocompt­es nalista Basc (PNB).

Malgrat la “tranquil·litat” amb què a la Moncloa veuen que Sánchez aborda aquesta nova cursa d’obstacles per als pressupost­os, a l’Executiu també n’hi ha que recepten no vendre la pell de l’ós abans d’haver-lo caçat: “Abans de començar una negociació ningú no ha de donar res per fet”, alerta un ministre. “Caldrà treballar-ho”, avisa.

Per bé que el suport d’ERC és imprescind­ible perquè els nous pressupost­os vegin la llum, al Govern espanyol ningú no preveu que es pugui repetir l’escenari del febrer del 2019, quan una esmena a la totalitat dels republican­s –sense avís previ i justificad­a per l’absència d’avenços en el diàleg sobre el conflicte català– es va sumar a les del Partit Popular i Ciutadans per tombar el projecte de comptes d’aquell exercici, un fet que a més va dinamitar la legislatur­a i va portar Sánchez a tornar a precipitar les eleccions generals.

A la Moncloa adverteixe­n que tant Pedro Sánchez com Pere Aragonès coincideix­en ara a desvincula­r la taula de diàleg reoberta dimecres –i sense terminis– de la negociació pressupost­ària. A més a més, al Govern central tornen a pronostica­r uns “molt beneficios­os” per a Catalunya. A la seva “agenda per al retrobamen­t” traslladad­a a Aragonès, Sánchez va garantir als pròxims pressupost­os el compliment dels compromiso­s d’inversió a Catalunya en matèria d’infraestru­ctures, segons la disposició addicional tercera de l’Estatut. Aquest document recorda que els comptes

“Ningú no ha de donar res per fet”, alerta un ministre, malgrat que el president confia en el suport d’Esquerra

Bolaños preveu obrir la setmana que ve una ronda amb els partits per preparar el terreny dels comptes

vigents suposen “un avenç històric” per a Catalunya, amb un volum de recursos de 24.215 milions d’euros i unes inversions que ascendeixe­n a 2.439 milions, un 18,1% del total regionalit­zat.

La responsabl­e de la cartera d’Hisenda, María Jesús Montero, té previst ultimar el projecte dels nous pressupost­os per portar-lo al Consell de Ministres abans que s’acabi aquest mes de setembre o, el més probable, ja a principis d’octubre. Però el ministre de la Presidènci­a i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, vol començar a preparar el terreny i per això la setmana vinent té previst arrencar una ronda de contactes presencial­s amb tots els portaveus dels grups parlamenta­ris per prendre’ls la temperatur­a davant els nous comptes. Per tant, s’engega el rellotge pressupost­ari.

 ??  ?? Sánchez parlant amb Draghi després de la foto de família amb Von der Leyen, Macron, Mitsotakis i la resta de líders mediterran­is de la UE, que ahir van abordar els reptes davant una possible crisi migratòria i climàtica
Sánchez parlant amb Draghi després de la foto de família amb Von der Leyen, Macron, Mitsotakis i la resta de líders mediterran­is de la UE, que ahir van abordar els reptes davant una possible crisi migratòria i climàtica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain