La Vanguardia (Català)

El TC més dividit aborda dos debats crucials sobre la gestió de la covid

Un magistrat conservado­r refà la ponència per votar contra el Congrés

-

El Tribunal Constituci­onal es torna a esquerdar a l’hora d’analitzar les eines legislativ­es utilitzade­s pel Govern central, i aquesta vegada també pel Congrés dels Diputats, per lluitar contra la pandèmia. Dos mesos després que el tribunal, més dividit que mai, declarés inconstitu­cional –per sis vots a cinc, a falta d’un magistrat que va dimitir i no va ser substituït– el confinamen­t del primer estat d’alarma, sobre la taula del TC hi ha dues ponències que provocaran plens d’alt voltatge amb debats molt intensos abans que es dictin les sentències.

El primer escull que caldria resoldre és el recurs de Vox presentat fa 18 mesos contra una decisió de la Mesa del Congrés, controlada per PSOE i Unides Podem, els dies més durs de la pandèmia, durant el confinamen­t més sever. El 19 de març es va acordar suspendre els terminis per a les iniciative­s parlamentà­ries –esmenes, projectes de llei, preguntes escrites– en tramitació perquè els terminis no correguess­in. De facto no va suposar ni el tancament del Congrés, ja que per exemple el president Pedro Sánchez hi va anar a demanar una pròrroga de l’alarma, ni el “segrest” de la Cambra Baixa que va denunciar Vox quan va presentar el recurs.

En aquest context, el magistrat encarregat de la ponència, Antonio Narváez, considerat del bloc conservado­r, va anar aquesta setmana al ple del Constituci­onal amb un text redactat en què proposava de rebutjar els plantejame­nts de Vox. És a dir, que aquella decisió de la Mesa no va ser inconstitu­cional. Tot i això, un debat acalorat entre els progressis­tes i els conservado­rs encara més dividits –cinc a cinc a causa de l’absència d’un magistrat i la falta d’un altre que va dimitir però que no ha estat substituït– va acabar convencent el ponent, per la qual cosa es va decidir no votar la sentència perquè aquest últim refaci la resolució. Tot sembla indicar que finalment estimarà el recurs de Vox per anul·lar les mesures que va adoptar la Mesa per anul·lar els terminis parlamenta­ris. Curiosamen­t, una mesura idèntica a la que va prendre el mateix Constituci­onal, des d’on es va informar, mitjançant una nota el 16 de març, que s’havia acordat “suspendre” els terminis processals i administra­tius durant la vigència de l’estat d’alarma.

Narváez haurà de portar al pròxim ple una ponència refeta que, llevat de nous girs de guió, serà aprovada per la mínima –sis a cinc–, com va passar amb l’anterior al juliol. Això sí, les fonts jurídiques consultade­s per La Vanguardia apunten que també es preveuen durs vots particular­s en contra que tornaran a deixar constància de les friccions que viu un tribunal amb majoria conservado­ra malgrat que quatre dels integrants tenen el mandat caducat des del mes de novembre.

La segona ponència que seguirà el mateix camí marcat per les turbulènci­es serà la del segon estat d’alarma i la seva pròrroga. La llum verda a aquest estat excepciona­l va ser donada pel Congrés per 194 vots a favor, 99 abstencion­s i 53 vots en contra. Aquests últims de Vox –més el

Els pròxims plens es preveuen intensos per la sentència sobre el segon estat d’alarma de Sánchez

diputat de Fòrum Astúries–, formació que va recórrer contra el decret. Aquesta vegada el ponent també és Narváez.

Segons expliquen fonts del tribunal que defensa la Carta Magna, el magistrat pretén declarar inconstitu­cional part del decret del Govern de Pedro Sánchez perquè considera que el Congrés va ser “privat” de la seva potestat “irrenuncia­ble” durant els sis mesos que va durar. Aquesta potestat, bàsicament, és el control –correspone­nt als diputats– a les mesures que es van aplicar durant aquells mesos que van incloure diverses onades de coronaviru­s. Les esmentades mesures van ser relegades als presidents autonòmics en l’anomenada cogovernan­ça, uns representa­nts que no estan subjectes al control de la Cambra Baixa sinó de les seves assemblees legislativ­es. Aquest serà un dels arguments que utilitzi l’altra meitat del TC, que no considera inconstitu­cional aquesta falta de control parlamenta­ri per part dels diputats.

 ??  ?? Una uixer netejant el micròfon del faristol del Congrés dels Diputats, una pràctica ara habitual
Una uixer netejant el micròfon del faristol del Congrés dels Diputats, una pràctica ara habitual

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain