La Vanguardia (Català)

El PSC i els comuns fan costat a Aragonès en la crisi del Govern

Albiach ofereix rellevar Junts i els socialiste­s legitimen el president

-

La crisi al Govern per l’alineació de la taula de diàleg no s’ha acabat. Junts s’hi entossudei­x i proclama que el president de la Generalita­t va cedir a les pressions de Moncloa quan va rebutjar la presència de dirigents del partit que no fossin consellers, i couen les declaracio­ns de la portaveu Elsa Artadi en què assegurava que, amb l’absència de Junts, Pere Aragonès només va representa­r ERC en aquell fòrum. Així doncs, lluny d’haver de fer grans escarafall­s, des de l’oposició utilitzen sal fina per furgar en la ferida i fan costat al president davant tant de vituperi. Els socialiste­s van contrarest­ar ahir l’ofensa d’Artadi proclamant que Aragonès “és el president de tots” i els comuns es van oferir per ser la seva nova parella de ball perdonant que dies abans de forjar-se el pacte d’investidur­a fossin utilitzats per seduir Junts.

La mida del salvavides que llancen des de l’oposició és diferent, però igualment enverinat. La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, va lamentar ahir les “discrepànc­ies” internes dins el Govern, però va evitar valorar si està “trencat” o no i només va assenyalar que aquest no és el govern que necessita Catalunya.

Seguint el mantra de Salvador Illa, reticent a fer sang quan ja es lliura una carnisseri­a entre els adversaris, Romero va evidenciar que les “discrepànc­ies” i “les baralles” al si del Govern han sorgit aviat, quan només han passat els cent dies, “i això és negatiu per al país”, però va reivindica­r el dret del president a “decidir els noms dels representa­nts del Govern català” i la seva legitimita­t davant els greuges d’Artadi: “És el meu president i el de tothom, i tot el món li hauria de tenir respecte”.

Ni PSC ni comuns tracen una línia vermella amb els pressupost­os en el seu acostament enverinat al Govern, que si tira endavant trencaria les costures de la majoria independen­tista.

Els socialiste­s s’obren a ser la crossa per donar suport als pròxims pressupost­os després d’haver comprovat que Junts veu més que difícil progressar amb la CUP, com ahir va constatar el portaveu anticapita­lista, Carles Riera. “Nosaltres fem d’oposició dura però constructi­va i li estenem la mà per a pactes”, també els “pròxims pressupost­os”, va oferir Romero.

Per la seva banda, els comuns veuen un Executiu “trencat” i només una sortida: un canvi de cromos gestionant “les majories que hi ha”, és a dir, sense haver de recórrer a unes noves eleccions, que en qualsevol cas no poden ser abans del mes de febrer. La presidenta del grup parlamenta­ri d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, es va oferir, en una entrevista a RNE, com a parella de ball d’Aragonès en cas que decidís trencar amb JxCat: “Quan assumeixi que aquest Govern amb Junts no va enlloc, nosaltres, com sempre, serem allà, ens trobarà”.

La dirigent va al·legar que “la taula de diàleg no està tocada”, sinó que “el que està tocat és el Govern”, i va persistir en el flirteig: “Si Aragonès vol un soci per anar a la taula de diàleg i que cregui realment en el diàleg” podrà comptar amb els comuns, igual que per “blindar la sanitat pública o impulsar la transició ecològica”.

Els de Salvador Illa i En Comú Podem es brinden al president per donar suport als pròxims pressupost­os

 ??  ?? La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero
La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain