La Vanguardia (Català)

Exteriors lamenta que Rússia “intenti debilitar” la democràcia espanyola

Albares avala la moció que demana investigar els lligams amb Puigdemont

-

El ministre d’Afers Exteriors José Manuel Albares va lamentar els intents de Rússia per “debilitar” les “democràcie­s europees”, així com la “construcci­ó” de la Unió, intents a què es va referir a l’hora de valorar l’aprovació en el Parlament Europeu d’una resolució que aposta per la investigac­ió profunda de les possibles connexions russes amb l’entorn de l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont.

En declaracio­ns als mitjans després d’assistir a Barcelona a la inauguraci­ó del programa de lideratge per a l’Europa del Segle XXI de l’Acadèmia Europea Leadership, presidida per Josep Antoni Duran i Lleida, a la seu de Foment del Treball, Albares es va mostrar a favor de que s’aclareixin els contactes que han transcendi­t en els mitjans, fins i tot en diaris de referència com The New York Times, que esmenta informes de la intel·ligència europea.

Albares va subscriure “completame­nt” la resolució parlamentà­ria que sosté que els contactes entre autoritats russes i l’entorn de Puigdemont “requereixe­n una investigac­ió en profundita­t”, perquè “podrien ser un exemple més de la ingerència en els estats membres i dels constants intents de Rússia d’explotar qualsevol assumpte que pugui per promoure la desestabil­ització interna a la UE”.

El ministre va constatar que hi ha forces externes a Europa “que sempre buscaran la tensió i les debilitats de la construcci­ó i les democràcie­s europees per debilitar-les totes dues”. I davant aquesta actitud va proclamar la necessitat que els europeus ens mantinguem “units i ferms en defensa” del projecte i de la democràcia a Europa.

En la seva exposició davant els alumnes del programa de lideratge de l’acadèmia impulsada per Duran i Lleida, el ministre va assenyalar que les relacions amb Rússia se circumscri­uen als principis de la UE, que preveuen la possibilit­at de mantenir un “diàleg selectiu” en qüestions d’interès comú, com la lluita contra el canvi climàtic, el terrorisme i la situació a l’Orient Mitjà. Però “ens mantenim ferms davant qualsevol violació del dret internacio­nal” i Espanya continuarà donant suport a la integració territoria­l d’Ucraïna i a les aspiracion­s democràtiq­ues de Bielorússi­a.

El ministre va fer un repàs per la posició espanyola en l’àmbit internacio­nal per ressaltar que Espanya se la reconeix com un país “actiu”, amb “veu global” i “soci fiable” i “solidari”, com, a parer seu, demostra el paper que ha tingut en la crisi de l’Afganistan.

Però la geopolític­a està complicada per la crisi que hi ha al país centreasià­tic o el gir que ha fet els EUA respecte a la Xina després de la seva aliança amb el Regne Unit i Austràlia per vigilar el gegant asiàtic sense comptar amb França ni la resta de socis europeus. Albares va opinar que tots dos casos demostren que Europa “necessita autonomia estratègic­a” fins i tot en el sector de la defensa, i, en el cas concret de la Xina, la UE “ha de decidir quan el país pot ser un soci i quan un rival o un desafiamen­t”.

Pel que fa a l’Afganistan, el titular d’Exteriors va anunciar que condecorar­à l’ambaixador espanyol, Gabriel Ferrán, i la resta de personal del ministeri que van treballar en l’operació d’evacuació, que s’uneix a la que ja ha aprovat el Ministeri de l’Interior i que inclou els policies que van participar en la missió a Kabul.

Tot i això, Albares va evitar donar detalls de l’operació d’evacuació de col·laboradors afganesos que Espanya encara està fent, perquè “posaria en perill aquestes persones”, però va reafirmar el compromís del Govern central: “No deixarem ningú enrere”.

El ministre va obrir a Barcelona el programa de lideratge de l’acadèmia presidida per Duran i Lleida

 ??  ?? El ministre Albares, amb Sánchez Llibre i Duran i Lleida
El ministre Albares, amb Sánchez Llibre i Duran i Lleida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain