La Vanguardia (Català)

L’ampliació del port de València també causa fractura política i social

Compromís, Podem i col·lectius socials es mobilitzen contra el projecte

-

L’ampliació de l’aeroport del Prat no és l’única gran infraestru­ctura a Espanya que està generant una profunda fractura política i social. A València es viu una situació semblant amb l’ampliació del port, actualment el més important de la Mediterràn­ia espanyola en trànsit de contenidor­s. Un projecte que ha generat una profunda divisió dins el Govern valencià, entre el PSPV i els seus socis de Compromís i Unides Podem; una forta reacció social a través de diversos col·lectius ben organitzat­s i també l’ofensiva del PP i Vox, totalment partidaris d’aquesta ampliació. Òbviament, totes les patronals valenciane­s també secunden aquesta ampliació.

En síntesi, l’Autoritat Portuària de València (APV), les patronals Confederac­ió Empresaria­l Valenciana (CEV), la Cambra València i l’Associació Valenciana d’empresaris (AVE) defensen que l’ampliació nord del port generarà 6.000 llocs de treball i 600 milions de valor afegit, amb una inversió directa de la naviliera MSC de més de mil milions.

Al bàndol contrari, Compromís, Unides Podem i la Comissió Ciutat-Port, integrat per entitats com ara Acció Ecologista, Per l’Horta o l’associació de veïns de Natzaret, entre d’altres, alerten de les conseqüènc­ies irreversib­les que pot tenir sobre la qualitat de l’aire, l’Horta, les platges i el parc natural de l’Albufera.

De fet, la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha sol·licitat fa pocs dies a la nova ministra de Transports, Raquel Sánchez, una nova avaluació de les repercussi­ons sobre els efectes al litoral sud i a l’Albufera, un espai protegit inclòs a la xarxa Natura 2000.

L’ampliació del dic nord forma part del pla estratègic del 2001 del port per orientar-ne l’activitat cap al trànsit de contenidor­s interoceàn­ics, amb vaixells amb més capacitat de càrrega.

En definitiva, consolidar el de València com el port més important de la Mediterràn­ia. Va aconseguir una declaració d’impacte ambiental (DIA) positiva el 2007, però no es va licitar fins al 2019 (i amb canvis respecte al pla inicial). L’ampliació nord consta de dues fases: una primera, que són les obres d’abric, ja executada el 2012, i una segona centrada en l’equipament i la posada en marxa d’una nova terminal de contenidor­s.

El 2015 es va reactivar el projecte i va començar la recerca de potencials interessat­s. El maig del 2019 TIL (filial de la naviliera MSC) va presentar la seva oferta

Amb la inversió, la infraestru­ctura valenciana aspira a ser la més important de la Mediterràn­ia

Partits i societat civil exigeixen una nova avaluació ambiental per determinar els efectes a l’Albufera

per construir la terminal amb una concessió a 50 anys.

Compromís, Unides Podem i els col·lectius van exigir una nova DIA perquè entenien que els criteris amb què es va fer la del 2007 havien canviat, i l’amenaça sobre el litoral valencià, castigat durament per les últimes DANA, era real.

Tenen el suport d’informes de les universita­ts valenciane­s. Ports de l’Estat va considerar que la DIA del 2007 era vàlida, una decisió que encara va agitar més l’oposició contra el projecte.

Actualment hi ha amenaces de recursos judicials, com ara el que es va guanyar contra la Zona d’Activitats Logístique­s (ZAL), i el PSPV es mou en una situació incòmoda. La batalla del port de València continua oberta i amenaça amb nous i durs enfrontame­nts polítics i dels col·lectius socials amb les institucio­ns.

 ??  ?? Terminal de contenidor­s del port de València
Terminal de contenidor­s del port de València

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain