La Vanguardia (Català)

González Laya, presidenta d’un grup de savis de la UE sobre duanes

-

L’exministra d’Afers Exteriors Arancha González Laya va presidir ahir a Brussel·les la primera reunió del nou grup de savis creat per la Comissió Europea a fi d’obtenir idees per modernitza­r la unió duanera, el pilar que sosté el mercat únic.

“És un honor que m’hagin demanat que lideri els esforços per garantir que es continua adaptant als seus objectius en un entorn tecnològic i comercial canviant”, va declarar González Laya al final de la trobada. Nomenat pel comissari europeu d’Afers Econòmics, Paolo Gentiloni, el grup està format per una dotzena de personalit­ats de l’àmbit públic i privat, entre les quals hi ha l’expresiden­t de Flandes Kris Peeters o l’exministra de Finances d’Eslovènia Mateja Vranicar Erman.

Els membres del grup, el treball del qual no està remunerat, participen “en la seva capacitat personal”, va explicar la Comissió, i d’aquí nou mesos han de presentar un informe amb idees imaginativ­es sobre cal com adaptar la unió duanera a reptes com ara l’explosió del comerç electrònic, les noves exigències reguladore­s i mediambien­tals o el Brexit, ja que ara els productes britànics estan considerat­s comerç extracomun­itari. Gentiloni presentarà les seves conclusion­s als ministres d’Economia a la primavera.

A González Laya –que va ser directora executiva del Centre de Comerç Internacio­nal de l’ONU i abans havia treballat a l’Organitzac­ió Mundial de Comerç i la Comissió Europea– li agrada anomenar la unió duanera “la rebotiga” del mercat únic. Les reformes, va comentar l’exministra a La Vanguardia, “són necessàrie­s perquè la UE continuï utilitzant el comerç com a palanca d’ocupació i creixement sostenible”.

 ??  ?? Arancha González Laya
Arancha González Laya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain