La Vanguardia (Català)

Tres iguals per a avui

- Quim Monzó

Ala campanya de les eleccions municipals de Sant Petersburg que se celebren aquest mes, el líder opositor Borís Vixnevski s’hi ha trobat dos candidats que es diuen com ell. A Rússia no és un fet inhabitual. Canviar-se el cognom no és complicat i, d’aquesta manera, és fàcil confondre part dels electors, molts dels quals tenen WhatsApp com a màxim mitjà d’informació. Ni tan sols els diaris digitals sinó WhatsApp! I que ningú no se’n sorprengui perquè aquí passa si fa no fa el mateix.

El cas de Vixnevski afegeix una millora respecte als mètodes anteriors d’estafa electoral. Com que ara la imatge és importantí­ssima, els dos Vixnevski que fins fa uns mesos no es deien així també han canviat d’aspecte facial. S’han afaitat el cap i s’han deixat créixer bigoti i barba, cendrosos com els del Vixnevski original. N’hi ha un que fins no fa gaire es deia Víktor Bíkov, i a les fotos se’l veia no sols molt més jove que no pas

Un candidat electoral topa amb uns altres dos que es diuen com ell

ara sinó que hi lluïa una tofa de cabells admirable. L’altre es deia Aleksei Xmeliov i era cap de vendes d’una empresa de Sant Petersburg. Diu el Vixnevski original: “No crec que s’hagin avingut a fer el ridícul de franc”.

Si a la islandesa Katla hi hagués eleccions municipals, aquest truc els hauria resultat fàcil perquè, per obra i gràcia del volcà que dona nom a la sèrie, hi apareixen dobles d’alguns habitants amb els mateixos noms, cognoms i records. A la Barcelona real la cosa és encara més simple. No calen ni tan sols aquestes piruetes de ciència-ficció. Demanes a l’electorat que et voti –“si vfoleu fer foga Colau, vfoteu Valls!”– i encabat, si aconseguei­xes l’acta de regidor, el primer que fas és votar Colau com a alcaldessa. Després, quan t’atipes de no fer gaire res més, te’n vas nord enllà, però no tant com fins a Islàndia, no sigui que el Katla torni a entrar en erupció i la cosa es compliqui.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain