La Vanguardia (Català)

Teoria dels espais

- Flavia Company

En aquestes darreres setmanes m’han convidat a fer una mateixa xerrada a diferents grups d’empresaris i polítics d’alt nivell. El tema que he exposat ha estat el de la mentida o l’ocultació, no des d’un punt de vista moral sinó des d’un punt de vista geomètric, per dir-ho d’alguna manera. El meu plantejame­nt, aquí molt resumit, és que qui menteix o amaga alguna cosa ocupa un espai que no li correspon i, per tant, estafa a qui el creu i, també, a qui hauria de ser en aquell lloc per dret propi però no pot perquè ja està ocupat de manera fraudulent­a. Això afecta tant a qui exerceix un càrrec aliè a les seves habilitats com a qui es pren un te amb algú que no aprecia la seva companyia però afirma el contrari, per posar només alguns exemples. El transcende­nt i l’intranscen­dent, si és que de debò es poden distingir l’un de l’altre. Així les coses, és inevitable el caos. És a dir que, a la curta o a la llarga, la mentida resulta perjudicia­l.

Tot se situa on no hauria de ser i desplaça el pertinent.

El curiós del cas ha estat la diferent reacció que he observat segons el grup de què es tractava.

Els polítics, majoritàri­ament, han atès interessat­s i hi he pogut veure un deix de torbament, és a dir, de consciènci­a. La seva pregunta ha estat: què passaria si deixéssim de mentir? Els empresaris, si bé alguns dedicats a la política, pel contrari, s’han posat a la defensiva i han argumentat la necessitat de la impostura. Com manipular si no el món de les finances, que és ja en si mateix una espècie d’enorme i mundial partida de pòquer?

He volgut trobar una explicació per a aquestes diferents respostes i he pensat que la base de qualsevol posició política són les idees que, en molts casos, es converteix­en en ideals. No sembla passar el mateix amb el món dels negocis, la base dels quals són els números i el seu objectiu, la quantitat. I aquí ve per tant la jocosa paradoxa a la qual he arribat: és més honest que menteixin els empresaris que els polítics. I una altra, de gens jocosa: tots estan d’acord que, en aquests àmbits, mentir és imprescind­ible.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain