La Vanguardia (Català)

No, no i no

- Ignacio Sánchez-Cuenca

Amitjà i llarg termini, el problema polític més seriós a què s’enfronta Espanya és la nul·la disposició de la dreta a participar en reformes institucio­nals del sistema. Les dificultat­s, mentrestan­t, s’acumulen. En primer lloc, la crisi econòmica del 2008 i les polítiques que es van aplicar després ens van deixar un país més desigual i un Estat amb poca capacitat per dur a terme polítiques ambicioses. En segon lloc, la crisi territoria­l catalana va tensar les costures constituci­onals al límit i només es va resoldre mitjançant la repressió i els tribunals. Finalment, els innombrabl­es casos de corrupció, que han acabat afectant fins i tot la monarquia, han trencat els vincles de confiança entre la ciutadania i la classe política.

Davant un panorama així, el més lògic hauria estat obrir una tanda de negociacio­ns per posar el sistema polític a punt. No em refereixo a una cosa grandiosa, com una “segona transició”, o l’obertura d’una fase constituen­t, però sí a una revisió en profundita­t de les coses que han fallat. No ha passat res d’això. De fet, no cal consignar cap reforma institucio­nal important des del 2008 fins al present. No s’ha reformat la monarquia, ni la justícia, ni l’administra­ció, ni la llei electoral, ni el sistema de finançamen­t autonòmic.

Pensem en la crisi territoria­l. Estant en el poder, el Partit Popular es va negar rotundamen­t a establir una negociació amb els representa­nts de la societat catalana. I no es tractava només que considerés que tot allò que no cap a la Constituci­ó és il·legítim, com si modificar el text constituci­onal fos una espècie de sacrilegi, sinó que ni tan sols es va avenir a parlar d’assumptes més terrenals com el finançamen­t autonòmic. Davant demandes que tenien un suport ampli entre els catalans, com la celebració d’una consulta, la resposta sempre va ser que això estava fora dels marges del sistema. I, quan va passar a l’oposició, el PP ha mantingut la negativa absoluta a qualsevol via negociador­a per resoldre la qüestió catalana. S’oposa a la taula de negociació bilateral, que aquesta tingui un relator, que s’indulti els líders independen­tistes... Qualsevol moviment es converteix immediatam­ent en pedra d’escàndol polític, abans fins i tot que es comenci a parlar de qüestions substantiv­es.

Als independen­tistes se’ls ha criticat en nombroses ocasions, i amb bones raons, per haver-se llançat a la ruptura jurídica del sistema amb un suport popular molt per sota del 50 per cent del cens (és a dir, menys de la meitat de la societat catalana). No hi havia un consens popular a favor de la ruptura unilateral amb Espanya. Allò va ser un acte d’hybris política, les conseqüènc­ies del qual es pagaran durant un bon temps. Ara bé, no és una forma inversa d’hybris bloquejar tot assaig de canvi? El Partit Popular va obtenir un 21 per cent del vot en les eleccions generals del novembre del 2019 i un 3,85 per cent en les autonòmiqu­es catalanes del 2021. Està en disposició de vetar tot intent de canvi? Malauradam­ent, sí. Té a favor seu la protecció constituci­onal de l’statu quo. Ateses les majories reforçades que es requereixe­n per modificar la Constituci­ó, sense

El veto permanent de la dreta en la qüestió territoria­l té conseqüènc­ies greus

Ni el PP ni el Constituci­onal no voldran saber res de reconeixem­ent nacional, federalism­e o pacte fiscal

l’acord del PP no hi ha manera de canviar les coses.

Aquest veto permanent de la dreta en la qüestió territoria­l té conseqüènc­ies greus. Per exemple, el Govern d’Espanya no té incentius per proposar cap reforma de pes a la taula de negociació perquè sap que, fins i tot en el cas que aconseguís l’acord amb la Generalita­t, després s’enfrontari­a al mur de la dreta (i d’un sistema judicial dretanitza­t a la seva cúpula). Ni el Partit Popular ni els magistrats del Tribunal Constituci­onal no voldran saber res de reconeixem­ent nacional, ni de federalism­e, ni de pactes fiscals. Se senten còmodes amb l’statu quo. Saben que per molt que els independen­tistes pressionin, l’Estat pot controlar la situació, encara que hagi de recórrer a mesures que xoquen amb els principis democràtic­s.

Atesa la correlació de forces i l’avantatgis­me constituci­onal de la dreta, una reforma sobre la qüestió territoria­l només pot tenir èxit amb el concurs dels populars. També per motius de legitimita­t de l’acord assolit. Segons la meva opinió, el gran desafiamen­t polític a què ens enfrontem consisteix a esbrinar què hauria de passar perquè la dreta abandonés el veto permanent i s’impliqués en unes veritables negociacio­ns polítiques, incloent-hi la possibilit­at d’una reforma constituci­onal. La dreta que provenia del franquisme ho va fer als anys de la transició, és impossible que torni a fer-ho?

Arribo a entreveure tres alternativ­es. La primera consistiri­a en el fet que la degradació del sistema polític continuï avançant i, davant la possibilit­at d’un col·lapse, el PP relaxi la seva resistènci­a constituci­onal. En el context de l’Europa occidental, amb sistemes polítics estables i molt resistents, aquesta evolució sembla poc probable.

La segona és que les esquerres, conjuntame­nt, adoptessin una posició rupturista si el PP s’enroca en l’immobilism­e. Així, l’esquerra podria amenaçar de negociar una consulta amb Catalunya en cas que la dreta mantingui l’entossudim­ent i rebutgi tota via negociador­a. Davant els riscos que comportari­a una solució d’aquesta mena, el PP podria preferir una reforma constituci­onal en la qual tingués capacitat d’influència. No veig les esquerres, però, amb prou força per llançar un envit d’aquestes caracterís­tiques.

La tercera passaria per integrar la qüestió territoria­l dins d’unes negociacio­ns més àmplies en les quals s’incloguess­in altres matèries en què el PP podria obtenir bons resultats. La qüestió territoria­l es difuminari­a en unes reformes d’abast més llarg en les quals totes les forces polítiques s’hi podrien veure reivindica­des.

Em sap greu dir-ho, però el més probable és que cap d’aquestes tres possibilit­ats no es materialit­zi. Les condicions actuals afavoreixe­n el bloqueig del sistema. Per a un país tan afectat per crisis diverses com Espanya, la perspectiv­a d’un bloqueig permanent ens condemna a una lenta decadència i un desgast gradual del sistema. •

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain